Brand in nachtclub Brazilië eist minstens 232 levens

Brandweermannen proberen het vuur bij nachtclub Kiss te doven. Foto AFP / Agencia RBS

Een brand in een nachtclub in het zuiden van Brazilië heeft aan 232 mensen het leven gekost, meldt het Braziliaanse O Globo. Aanvankelijk werd gesproken van 245 doden, maart dat aantal is zojuist door de politie bijgesteld. In ziekenhuizen zouden nog 117 gewonden liggen.

De brand is volgens lokale media rond half drie vannacht plaatselijke tijd ontstaan door vuurwerk van een band die in de nachtclub Kiss optrad. Drie uur later gaf de brandweer het sein brandmeester. O Globo spreekt van een studentenfeest dat aan de gang zou zijn geweest.

Er was volgens ooggetuigen maar één deur die als nooduitgang fungeerde, de brandweer maakte eenmaal ter plaatse een gat in een muur om meer mensen een uitweg te bieden.

‘Vertrapt of gestikt’

Majoor Gerson da Rosa Ferreira zegt tegen Reuters dat veel van de reeds geborgen lichamen van feestgangers zijn die vertrapt of gestikt zijn. De coördinator van de reddingswerkzaamheden van de militaire politie verwacht dat het dodental nog zal stijgen tot boven de tweehonderd. Volgens Ferreira waren er zo’n vijfhonderd mensen binnen in de club.

TV Globo heeft een fotoreeks van de brand online staan en meldt bij monde van de regionale autoriteiten dat er inmiddels zeventig lichamen zijn geborgen en zijn vervoerd naar het gemeentelijk sportcentrum dat fungeert als crisiscentrum.

‘Geluidsisolatie aan plafond vatte vlam’

De band die optrad zou vuurwerk hebben ingezet waarna geluidsisolerend schuimrubber aan het plafond vlam vatte. O Globo meldt dat vervolgens paniek ontstond en de nooduitgang de stroom van vluchtende mensen niet aankonden. Het gebouw waarin de club huisde zou volledig zijn afgebrand en zoeken naar overlevenden wordt door instortingsgevaar bemoeilijkt.

In de stad Santa Maria da Boca do Monte, ruim driehonderd kilometer ten westen van Porto Alegre, wonen ongeveer 270.000 mensen, waarvan de leeftijd gemiddeld lager ligt dan elders in Brazilië. Santa Maria kent een van de grootste openbare universiteiten van Brazilië met meer dan 15.000 studenten.

‘Trieste zondag’

Gouverneur van de staat Rio Grande do Sul, Tarso Genro betuigde via een booschap op YouTube al zijn medeleven. Via Twitter liet hij weten dat het een “trieste zondag” is en dat alle middelen worden aangewend in reactie op de ramp. Hij reist af naar Santa Maria.

Twitter avatar tarsogenro Tarso Genro Domingo triste! Estamos tomando as medidas cabíveis e possíveis. Estarei em Santa Maria no final da manhã.