Mulder pakt goud op WK Sprint, Oenema net buiten podium

Ongeloof bij Mulder nadat hij wereldkampioen blijkt te zijn geworden. Foto Reuters / Jim Urquhart

De Nederlandse schaatser Michel Mulder heeft goud gewonnen op het WK Sprint in Salt Lake City. Hein Ottespeer won net als zaterdag de 1000 meter en pakte daarmee het brons. Bij de vrouwen eindigde de Nederlandse schaatsster Thijsje Oenema op de vierde plaats in het eindklassement.

Mulder is na Jan Bos, Erben Wennemars (2x) en Stefan Groothuis de vierde Nederlandse wereldkampioen sprint.

De Zwollenaar, die zijn debuut maakte op het WK Sprint, werd tweede op de 1000 meter, voldoende voor de eindzege. Eerder op de dag reed hij nog een matige 500 meter; hij werd slechts zestiende maar behield de leiding door zijn knappe prestaties op de eerste dag.

Richardson kampioen bij vrouwen, Oenema vierde

Bij de vrouwen werd de Amerikaanse schaatsster Heather Richardson kampioen. Het zilver ging naar de Chinese Hu Jing en de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa pakte het brons.

Tijdens de afsluitende 1000 meter, die door Richardson werd gewonnen, eindigde Oemema als tiende in een tijd van 1.14:23. Met deze tijd eindigde ze net buiten het podium. Margot Boer eindigde in het eindklassement op de zevende plek. De andere Nederlandse schaatssters, Marit Leenstra en Laurine van Riessen, eindigden respectievelijk op de elfde en veertiende plaats.

Oenema verbetert eigen Nederlands record op 500 meter

Tijdens de eerder op de dag gereden 500 meter verbeterde Friezin Thijsje Oenema haar gisteren gereden eigen Nederlands record in 37:06. Dat was net niet snel genoeg voor een eerste plaats: die won Lee Sang-Hwa.

Oenema reed gisteren voor het eerst een record in 37:38. Vorige week werd het toenmalige Nederlandse record verbroken door Margot Boer - dat was 37.54, door Andrea Nuyt in 2002.

    • David Haakman