Opnieuw doden bij rellen in Port Said - ook elders in Egypte onrustig

Tijdens begrafenissen voor de 33 mensen die gisteren omkwamen in de Egyptische stad Port Said zijn drie mensen omgekomen. Zo’n vierhonderd mensen raakten gewond. Gisteren sprak de rechter tegen 21 verdachten de doodstraf uit voor hun rol bij rellen tijdens een voetbalwedstrijd vorig jaar waarbij 74 mensen om het leven kwamen.

Familie en collaga's bidden bij de doodskisten van de twee politiemannen die gisteren omkwamen in het geweld in Port Said op hun militaire begrafenis in Kaïro vandaag.
Familie en collaga's bidden bij de doodskisten van de twee politiemannen die gisteren omkwamen in het geweld in Port Said op hun militaire begrafenis in Kaïro vandaag. Foto AP / Amr Nabil

Tijdens begrafenissen voor de 33 mensen die gisteren omkwamen in de Egyptische stad Port Said zijn drie mensen omgekomen. Zo’n vierhonderd mensen raakten gewond. Gisteren sprak de rechter tegen 21 verdachten de doodstraf uit voor hun rol bij rellen tijdens een voetbalwedstrijd vorig jaar waarbij 74 mensen om het leven kwamen.

Onder de doden is een 18-jarige jongen die werd gedood door een schotwond in zijn borst, meldt het ziekenhuis aan persbureau Reuters. De meesten van de 33 slachtoffers die omkwamen tijdens de protesten gisteren werden gedood door geweerschoten. Meer dan vierhonderd mensen raakten gewond, onder meer doordat ze traangas inhaleerden. Er raakten ook mensen gewond door geweerschoten.

Vonnis 21 verdachten rellen leidt tot woede in Port Said

De rechter oordeelde gisteren dat 21 mensen de doodstraf krijgen voor hun rol bij de bloedige voetbalrellen vorig jaar tijdens een wedstrijd tussen de clubs Al-Masry uit Port Said en Al-Ahly uit Kairo. Daarbij kwamen 74 mensen om. Bijna alle veroordeelden komen uit de havenstad Port Said. De stad reageerde woedend op het vonnis. Familie probeerde de verdachten te bevrijden uit de gevangenis. Veel mensen gingen de straat op. Er kwamen 33 mensen om.

Vandaag werden er al slachtoffers begraven. Duizenden mensen waren daarbij aanwezig. Vanuit de menigte riepen sommigen op tot revanche. Ook klonken er anti-Morsi leuzen.

[inbeeld]

Onrustig in Egypte - 43 doden in 4 dagen

Ook elders in Egypte is het onrustig. In Kaïro zette de politie traangas in om tientallen demonstranten die met stenen gooien te verdrijven. Het is de vierde dag dat het tot een confrontatie komt tussen politie en demonstranten, die protesteren tegen wat zij noemen een machtsgreep van islamisten, twee jaar nadat Mubarak omver werd geworpen. Voor morgen is er weer een demonstratie aangekondigd in Kaïro.

Twitter avatar koertdebeuf Koert Debeuf The air of #Tahrir is more filled with teargas than ever before. Stronger also than ever before. At some places it’s just unbearable.

Sinds de demonstraties tegen Morsi en zijn Moslimbroederschap begonnen kwamen 43 mensen om het leven. De meesten van hen in Port Said en Suez, waar het leger is ingezet. Morsi is volgens zijn seculiere tegenstanders een verrader van de democratie. Ze vinden dat de revolutie moet worden afgemaakt; Morsi zou zo veel macht naar zich toetrekken dat er geen sprake is van een democratie. De president zegt op zijn beurt echter dat hij democratisch gekozen is en dat demonstranten de stem van het volk moeten respecteren.