Na Gao rukken Franse militairen nu op naar Timboektoe en Kidal

Rebellen bij het vliegveld in Kidal, de noordelijke stad waar de Franse en Malinese militairen nu naartoe willen. Foto AFP / Ramaric Ollo Hien

Franse en Malinese militairen hebben nog steeds een belangrijke brug en de luchthaven in Gao in handen. Dat heeft het Malinese leger vanochtend gezegd om berichten over een voortdurende strijd om de Malinese stad te ontkrachten.

Gisteren maakte het Franse leger bekend dat heel Gao was heroverd op de extremistische rebellen uit het noorden van Mali, maar anderen bestreden dit en verklaarden dat in de stad nog steeds werd gevochten.

Het Franse leger richt zich niet alleen op Gao. Vandaag trokken Franse en Malinese militairen ook richting Timboektoe, dat net als de grote stad Kidal, nog steeds in handen is van de radicaalislamitische rebellen.

De Verenigde Staten hebben inmiddels meer hulp toegezegd voor de militaire interventie. De VS sturen tankvliegtuigen, zodat Franse gevechtsvliegtuigen in de lucht kunnen worden bijgetankt. Eerder stuurden de VS al transportvliegtuigen voor het vervoer van Franse militairen en materieel naar het West-Afrikaanse land.

Beelden van inname van de stad Diabaly, eerder deze week:

    • Jules Seegers