Mulder leidt WK sprint na eerste dag, Tuitert valt uit

Michel Mulder in actie op de 1000 meter. Foto Reuters / Jim Urquhart

Michel Mulder staat na de eerste dag van het WK sprint in Salt Lake City op de eerste plaats. De 26-jarige Zwollenaar werd derde op de 1000 meter en komt daarmee op een puntentotaal van 68,215. Hein Otterspeer staat derde in het klassement. Hij maakte het Nederlands succes compleet door de 1000 meter te winnen.

Mulder schaatste een tijd van 1.07,49 minuten en dook daarmee ruim onder zijn persoonlijk record. Alleen Otterspeer (1.07,46) en de Let Haralds Silovs (1.07,47) waren een fractie sneller. De Fin Pekka Koskela hield de schade binnen de perken en nestelde zich tussen de Nederlanders in op de tweede plaats in het klassement.

Op de 500 meter van vandaag verdedigt Mulder een voorsprong van 0,19 op Koskela en 0,31 op Otterspeer. Titelverdediger Stefan Groothuis, die in 1.07,80 vierde werd op de kilometer, vindt zichzelf in het klassement terug op de zesde plaats.

Voor Mark Tuitert liep het WK uit op een deceptie. De 32-jarige schaatser moest op de 1000 meter al na een paar meter geblesseerd de strijd staken. Eerder was hij op de 500 meter ten val gekomen.

Twitter avatar marktuitert Mark Tuitert Vooralsnog lijkt er niets stuk, dus hopen op een spoedig herstel. Had me alleen veel voorgesteld van dit WK… domper.

Teleurstellend optreden Nederlandse vrouwen

Bij de vrouwen gaat Jing Yu na de eerste dag van het WK sprint aan de leiding. De titelverdedigster weet Thijsje Oenema als eerste Nederlandse, op de vijfde plaats, achter zich. Yu voelt de hete adem van Heather Richardson dichter in haar nek.

De Amerikaanse favoriete werd derde op de 1000 meter en staat in het klassement tweede op slechts één honderdste van de Chinese. Christine Nesbitt, winaar van de 1000 meter, en de Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee delen de derde plaats.

Margot Boer en Marrit Leenstra staan respectievelijk zevende en veertiende. Laurine van Riessen staat na twee teleurstellende optredens slechts negentiende.

    • Jules Seegers