Morsi roept noodtoestand uit in drie steden - morgen ‘politieke dialoog’

Op het Tahrirplein in Kaïro heeft de oproerpolitie ook vandaag weer veel traangas ingezet. Foto Reuters / Asmaa Waguih

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft voor dertig dagen de noodtoestand uitgeroepen in drie steden: Port Said, Suez en Ismailia. Ook is een avondklok ingesteld. Dat zei hij zojuist in een televisietoespraak, schrijft persbureau Reuters.

Update 22:00 uur: Zo’n tweehonderd mensen zijn in Ismailia de straat op gegaan om de demonstreren tegen de noodtoestand, meldt Reuters. Ze roepen leuzen als “Weg met Morsi, weg met de noodtoestand”. Volgens mensenrechtenactivisten zal de noodtoestand de politie, die werkt onder gezag van het ministerie, de bevoegdheid geven om mensen te arresteren omdat ze een dreiging voor de nationale veiligheid zouden vormen.

De avondklok gaat morgenavond 9 uur plaatselijke tijd van start en duurt tot 6 uur ‘s ochtends. Morsi zei niet te aarzelen zwaardere maatregelen te treffen om de laatste golf van geweld in Egypte te beëindigen, mocht dat nodig zijn.

Twitter avatar hebamorayef hebamorayef Article 148 of constitution allows prez to declare state of emergency for max 6 months. Must obtain parliamentary approval within 7 days.

Morsi roept op tot dialoog morgenavond

Zoals vaker riep Morsi op tot “een dialoog” tussen de politieke machtsfactoren in het land om een einde te bewerkstelligen aan de crisis die Egypte in haar greep heeft. In een verklaring heeft de president laten weten politieke tegenstanders en aanhangers morgenavond om zes uur plaatselijke tijd uit te nodigen op het presidentiële paleis in Kaïro.

Oppositieleider verwelkomt stappen van Morsi

De woordvoerder van de belangrijkste oppositiepartij van Egypte zei de stappen die Morsi heeft aangekondigd om de veiligheid te herstellen te verwelkomen. Hij zei meer details te willen over de uitnodiging voor een dialoog met toppolitici, zo schrijft Reuters. Die details heeft Morsi inmiddels in een verklaring naar buiten gebracht: morgenavond zes uur. Khaled Dawoud, woordvoerder van het Front voor Nationale Redding deed zijn uitspraken vlak na de televisietoespraak van Morsi.

“Natuurlijk hebben we het idee dat de president niet inziet dat het echte probleem zijn eigen beleid is. Maar het uitroepen van de noodtoestand was gezien wat er gaande is - gewelddadigheid en criminaliteit - de juiste zet.”

Golf van geweld dit weekend

In drie drie provincies langs het Suez-kanaal waar de noodtoestand is afgekondigd was de afgelopen dagen het meeste geweld. Meer dan 45 mensen kwamen om het leven. Gisteren oordeelde de rechter dat 21 verdachten van de voetbalrellen vorig jaar, die aan 74 mensen het leven kostten, de doodstraf krijgen. Het leidde tot woede in Port Said, waar de meeste veroordeelden vandaan komen. In de rellen die op het vonnis volgden vonden meer dan 35 mensen de dood.

http://www.youtube.com/watch?v=0cR-Myzfk3Y

Hevige anti-Morsi protesten rond tweede ‘verjaardag’ opstanden

Tegelijkertijd heerst bij een deel van de bevolking onvrede over president Morsi. Vrijdag was de tweejarige ‘verjaardag’ van de opstand tegen oud-president Mubarak - reden voor veel Egyptenaren om de straat op te gaan om te protesteren. Vooral seculiere tegenstanders van Morsi en zijn Moslimbroederschap zijn boos omdat ze vinden dat de revolutie, die tot democratie moest leiden, is misbruikt: Morsi zou vooral heel veel macht naar zichzelf toetrekken, onder meer door de invoering van een omstreden grondwet.

Op het Tahrirplein in Kaïro komt het al vier dagen tot confrontaties tussen politie en demonstranten, waarbij door de politie traangas wordt ingezet. Tenten van demonstranten zijn in brand gestoken. In andere Egyptische steden is eveneens gedemonstreerd. Ook die demonstraties kostten levens.

    • Mirjam Remie