Betoging voor homohuwelijk in Parijs - dinsdag debat parlement

Zo'n 125 duizend mensen gingen de straat op om hun steun te betuigen aan de plannen Hollande om het homohuwelijk te legaliseren. Foto Reuters / Christian Hartmann

Zon 125 duizend mensen zijn vandaag in Parijs de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan het plan van president Hollande om het homohuwelijk te legaliseren. Dat meldt de politie, schrijft persbureau AFP.

Er waren veel meer mensen op de been dan een zelfde soort mars half december. Maar een stuk minder dan twee weken geleden, toen er ook werd gedemonstreerd, maar dan tegen de plannen. Op die protestmars kwamen honderdduizenden mensen op af. Toch is het merendeel van de bevolking voor legalisering van het homohuwelijk, blijkt uit een opiniepeiling van vandaag: 63 procent, tegen 60 procent in december.

Wet wordt waarschijnlijk werkelijkheid

De “bonte coalitie van vooral katholieken en aanhangers van de rechtse coalitie” die twee weken geleden de straat op ging lijkt dan ook kansloos, schreef onze correspondent Peter Vermaas destijds in NRC Handelsblad:

“Hollande, die door een van de organisatoren en passant met Adolf Hitler werd vergeleken, is vastberaden de wetsvoorstellen door te zetten. Een referendum, zoals leden van oppositiepartij UMP willen, lijkt ver weg. Wel heeft de president het plan van enkele parlementariërs om ook kunstmatige inseminatie voor lesbische stellen makkelijker te maken voorlopig ingetrokken. Uit opiniepeilingen blijkt dat vooral dat plan en de adoptie van kinderen door homostellen op kritiek stuit.”

Het Franse parlement zal dinsdag debatteren over het wetsvoorstel, dat waarschijnlijk een meerderheid zal behalen. Frankrijk is dan het twaalfde land ter wereld waar homo’s mogen trouwen.

    • Mirjam Remie