‘Levend kunstwerk’ Fabiola (66) overleden

De Amsterdamse artiest Fabiola is vannacht op 66-jarige leeftijd overleden, meldt AT5. Het “levende kunstwerk”, dat eigenlijk gewoon Peter Alexander van Linden heette, leed al enige tijd aan kanker.

Peter Alexander van Linden met bewonderaarster G. Oudenallen in 1992. Foto ANP / Marcel Antonisse
Peter Alexander van Linden met bewonderaarster G. Oudenallen in 1992. Foto ANP / Marcel Antonisse

De Amsterdamse artiest ‘Fabiola’ is vannacht op 66-jarige leeftijd overleden, meldt AT5. Het “levende kunstwerk”, dat eigenlijk gewoon Peter Alexander van Linden heette, leed al enige tijd aan kanker.

Fabiola was de artiestennaam van Van Linden. Hij groeide op in Duitsland en België en ging in de jaren zestig naar Amsterdam, waar hij jarenlang een bekend fenomeen was nadat hij zich aansloot bij de homobeweging.

Met zijn extravagante vrouwenkleren en make-up werd hij ook wel een levend kunstwerk genoemd. Ruim een jaar geleden werd bij hem kanker geconstateerd. Toen hij eind jaren 70 in het Stedelijk Museum drie maanden op een sokkel stond, werd hij officieel uitgeroepen tot “levend kunstwerk”.

NRC-journaliste Hester Carvalho schreef over hem in 1995:

Fabiola zoekt het in huisraad. Hij heeft een trechter als hoofddeksel, een fietsbel als ring en een tulbandvorm als armband. Voor speciale gelegenheden kleedt Fabiola zich in ‘vol ornaat’, met bijvoorbeeld een sleep van vijf meter, een hoed versierd met keukenspulletjes en een kinderwagen als accessoire. ‘Half ornaat’ is de praktische variant, om nog veilig mee te kunnen fietsen. Fabiola noemt zijn voorkomen een uiting van ‘individuele vrijheid’. “In Amsterdam, zo tussen de mensen, moet je je aanpassen aan de normen; op tijd je huur betalen en je een beetje sociaal gedragen. Maar je uiterlijk en je kleding, daarin ben je vrij.”

In tegenstelling tot de Haarlemmerpoort-kunstenaars, die volgens Valentijn ‘een elitair groepje’ waren, is extravagantie voor Fabiola geen doel op zichzelf. Hij wil met zijn uiterlijk de aandacht vestigen op maatschappelijk onrecht. Of het nu gaat om het lot van kistkalveren of om de oorlog in voormalig Joegoslavië, seksueel geweld tegen vrouwen of de uitbreiding van Schiphol, Fabiola protesteert.

Op 22 december hield Fabiola in Amsterdam een afscheidstoespraak naar aanleiding van zijn ziekte. Hij eindigde met de woorden: “Leve de vrijheid voor iedereen”.

Fabiola verscheen eind 2011 nog in het tv-programma De Rijdende Rechter omtrent de Gaypride:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.