Groot-Brittannië waarschuwt burgers voor ‘dreiging’ in Somaliland

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt alle Britten het ministaatje Somaliland bij Somali onmiddellijk te verlaten, vanwege een dreiging jegens westerlingen. Dat schrijft persbureau AP.

Het ministerie kan geen verdere details geven over de aard van de dreiging, laat het in een verklaring per e-mail aan journalisten weten. Wel schreef het in de e-mail dat “ontvoering voor financieel of politiek voordeel, ingegeven door criminaliteit of terrorisme” een dreiging is voor het hele land.

De nieuwe waarschuwing komt slechts twee dagen nadat Westerse regeringen hun burgers opriepen de Libische stad Benghazi te verlaten. Ook toen werd “onmiddellijke dreiging jegens westerlingen” als reden opgegeven.

Regio is instabiel

Groot-Brittannië waarschuwde eerder deze maand voor een groeiende dreiging van militanten in Noord-Afrika, door premier Cameron aangeduid als een “magneet voor jihadisten”. Het is onrustig in het gebied. Vorige week eindigde een bloedige gijzeling in Algerije, vlakbij de Libische grens, waarbij ten minste 38 gijzelaars omkwamen. Die gijzeling had te maken met de Franse militaire operatie in Mali tegen islamistische rebellen: gijzelnemers eisten dat de Fransen zich zouden terugtrekken.


Grotere kaart weergeven

    • Mirjam Remie