Gevangenisopstand Venezuela eist 61 levens

Een neergeschoten gevangene wordt geëvacueerd uit de gevangenis. Foto AP / Alexander Sanchez

Bij een gevangenisopstand in Venezuela zijn zeker 61 doden gevallen na hevige vuurgevechten tussen gevangenen en de Nationale Garde. Meer dan 120 mensen raakten gewond.

De opstand vond vrijdag al plaats, maar de minister van het gevangeniswezen in Venezuela wilde geen officiële mededelingen doen over het aantal doden. Een ziekenhuisdirecteur verklaart tegenover persbureaus AP en AFP dat de teller inmiddels op 61 staat.

De directeur zegt dat in vrijwel alle gevallen schotwonden de doodsoorzaak zijn. Zeker 45 van de 120 gewonden liggen nog steeds in het ziekenhuis.

De opstand in de Uribana-gevangenis in Barquisimeto zou uit de hand zijn gelopen nadat gevangenen troepen van de Nationale Garde aanvielen. Die kwamen langs, op zoek naar wapens.

De rellen waren de dodelijkste in bijna twintig jaar. In 1994 kwamen meer dan honderd gevangenen om bij een opstand in de Maracaibo-gevangenis. In Caracas kwamen dat jaar bij soortgelijke rellen zestig gevangenen om. De Uribana-gevangenis staat bekend als een van de gevaarlijkste van Venezuela.

    • Jules Seegers