Geen doelpunten in De Kuip, winst voor FC Utrecht en NEC

Feyenoord-speler Graziano Pelle in duel met FC Twente-speler Rasmus Bengtsson. Foto ANP / Bas Czerwkinski

FC Utrecht versloeg Willem II vanmiddag met 3-1. . In De Kuip kregen de fans helemaal geen doelpunten te zien: Feyenoord en Twente speelden 0-0 gelijk.
Sören Rieks heeft NEC een 2-1 overwinning op FC Groningen bezorgd.

De Deen produceerde in Nijmegen tien minuten voor tijd de winnende goal, nadat zijn ploeggenoot Rens van Eijden en Lorenzo Burnet de stand op 1-1 hadden gebracht. De Nijmegenaren passeren ADO Den Haag weer op de ranglijst en staan met 27 punten zevende.

Van Eijden zette NEC al binnen tien minuten op voorsprong. De verdediger verlengde een vrije trap van Nick van der Velden met zijn hoofd de bovenhoek in. De Nijmegenaren ging vervolgens op zoek naar de tweede goal, maar Rémy Amieux en Victor Pálsson wisten hun kansen niet om te zetten in treffers. Rieks mocht even later vrij doorlopen van de Groningse defensie, maar de Deen mikte recht in de handen van doelman Marco Bizot. Na een fout van NEC’er Nathaniel Will moest doelman Khalid Sinouh nog in actie komen op een zeldzame Groningse inzet.

In het tweede bedrijf kwamen de Groningers wat beter in de wedstrijd. De ploeg kreeg een vrije trap op de Nijmeegse helft en probeerde hun eerdere tegendoelpunt te imiteren, maar Virgil van Dijk verlengde de bal op de paal in plaats van in de bovenhoek. Een doelpoging van Van der Velden werd even daarna aan de andere kant uit het doel gewerkt door Bizot.

Groningen bleef op de Nijmeegse goal drukken en verdiende na een kopbal van Género Zeefuik een vrije trap. In de daaropvolgende hoekschop viel de bal voor Burnets voeten, waarna de Amsterdammer hard uithaalde. NEC’er Ryan Koolwijk zette zijn voet tegen de bal en liet daarmee onbedoeld zijn eigen doelman kansloos: 1-1. NEC kreeg vervolgens weer licht de overhand en vuurde via een vrije trap van Leroy George een mooi waarschuwingsschot af. Even later ontving Van der Velden de bal in het strafschopgebied en gaf hij de bal op goed geluk voor. Rieks was attenter dan Johan Kappelhof en tikte de bal in de verre hoek langs Bizot: 2-1.

Groningen kreeg in de slotfase in de persoon van Oluwafemi Ajilore nog een dot van een kans op de gelijkmaker, maar de Nigeriaan kopte naast. Het duel kreeg een naar staartje door toedoen van Mitchell Schet. De Groninger ontving na een te harde tackle zijn tweede gele kaart en mocht inrukken. Zijn ploeg blijft twaalfde in de Eredivisie, slechts één puntje boven nummer zestien Roda.

Feyenoord - Twente

FC Twente heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Twente, voor dit weekeinde nog koploper, heeft nu een punt achterstand op de nieuwe lijstaanvoerder PSV. Feyenoord staat gedeeld vierde met Vitesse en moet alweer vijf punten goedmaken op PSV.

FC Twente-coach Steve McClaren stelde vooraf dat hij wilde dat zijn ploeg initiatief nam en vooruit durfde te voetballen. Daar kwam in Rotterdam aanvankelijk helemaal niets van terecht. Net als op bezoek bij PSV en Ajax, topwedstrijden die Twente kansloos verloor, weigerden de tukkers de verdedigende stellingen te verlaten.

De reactie van Feyenoord-trainer Koeman:

Twente creëerde de eerste helft geen enkele kans en ondernam geen serieuze doelpoging. Feyenoord liep zich veelvuldig stuk op de vijandelijke defensie, maar kwam desondanks wel tot drie goede mogelijkheden. Succes leverde dat echter niet op. Lex Immers zag een volley uit een corner door doelman Nikolay Mihaylov gekeerd worden, Tonny Vilhena mikte vrij voor diezelfde Mihaylov onrustig naast, terwijl Jean-Paul Boëtius vanaf de rand van het zestienmetergebied eveneens naast pegelde.

Na rust had Feyenoord nog steeds een veldoverwicht en meer balbezit, maar was het gedaan met de kansen. Onder aanvoering van de sterke Douglas gaf de verdediging van Twente geen krimp. Naarmate de wedstrijd vorderde, kroop Twente zowaar uit zijn schulp.

Dat gebeurde eigenlijk direct na de entree van Felipe Gutierrez, die Willem Janssen verving. Na 66 minuten moest Feyenoord-doelman Erwin Mulder voor het eerst in actie komen bij een schot van Dusan Tadic. Twente drong in de slotfase steeds meer aan en kreeg nog twee goede kansen op de overwinning. Jordy Clasie kopte een inzet van oud-Feyenoorder Leroy

De reactie van Twente-coach McLaren:

Utrecht - Willem II

In de domstad waren beide ploegen de eerste helft in evenwicht, maar na de thee zorgden Anouar Kali, Edouard Duplan en Bob Schepers voor de Utrechtse overwinning. De ploeg van trainer Jan Wouters stijgt naar 36 punten, slechts twee minder dan Vitesse en Feyenoord, de gedeelde nummers vier.

De Tilburgers zorgden in de weinig verheffende eerste helft voor het eerste gevaar in de Galgenwaard. Nadat Danny Guyt over het doel had gekopt viel na een dik halfuur de eerste grote kans te noteren. Philipp Haastrup zette zijn hoofd tegen een hoekschop, maar de Duitser zag zijn kopbal van de lijn worden gered.

Guyt zag een tweede inzet met het hoofd vlak voor de thee rakelings langs de goal verdwijnen, nadat Utrechters Alexander Gerndt en Cedric van der Gun doelman David Meul tevergeefs onder vuur hadden genomen.

Al snel in de tweede helft schudde Anouar Kali het verveelde publiek op. De geboren domstedeling werd na een voorzet vrijgelaten in het zestienmetergebied, waarna hij na een assist van Duplan de bal simpel in de goal kon mikken. Willem II had daarna weinig in de melk te brokkelen en wist goalie Robbin Ruiter niet serieus meer te testen. Het was vervolgens de thuisploeg die 23 minuten voor tijd op een beslissende 2-0 voorsprong kwam. Een voorzet van Gerndt werd uiterst zwak verwerkt door Gaby Jallo, waarna Duplan geen moeite had het buitenkansje te benutten.

De 20-jarige Bob Schepers zorgde voor een voor hem onvergetelijke middag door vlak voor tijd zijn eerste goal eredivisiegoal tegen de touwen te schieten: 3-0. Robbie Haemhouts was twee minuten later met een fraaie kopbal goed voor de Tilburgse eretreffer.

De reactie van Willem II-trainer Steppel:

Deze wedstrijdverslagen zijn afkomstig van persdienst Novum.

    • Mirjam Remie