Eerste Nederlandse laboratorium op Zuidpool geopend

nterieur van een laboratorium op de Zuidpool. Foto ANP / Robert Van Den Berge

Het eerste Nederlandse laboratorium op de Zuidpool wordt vandaa ggeopend. Dat gebeurde door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Nederlandse wetenschappers gaan in het Dirck Gerritsz Laboratorium met name onderzoek doen naar klimaatverandering.

Het lab wordt geopend door een delegatie van de NWO en de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken, die samen met de NWO 8,5 miljoen euro investeren in het Zuidpoolonderzoek. Kroonprins Willem-Alexander spreekt het gezelschap toe door middel van een videoboodschap.

De opening stond eigenlijk gepland voor afgelopen vrijdag, maar door het slechte weer kwam de delegatie later aan. Het bleek onmogelijk naar Antarctica te vliegen vanuit Chili. Daar was ook NRC-wetenschapsjournalist Lucas Brouwers aanwezig die voor nrc.nl een blog bijhoudt over zijn reis naar Antarctica.

Twitter avatar lucasbrouwers Lucas Brouwers Antarctic natives seem unsure what to think of us visitors #heytherepenguin #antarcticantics http://t.co/z0EPB9Pb

Het lab bestaat uit vier containers die de namen Geloof, Hoop, Liefde en Blijde Boodschap dragen. De containers komen eerst op een Britse basis te staan, maar kunnen in de toekomst eventueel ook ergens anders worden neergezet. Voorheen moesten de Nederlanders voor onderzoek in Antarctica gebruik maken van faciliteiten van andere landen.

    • Jules Seegers