Djokovic pakt vierde titel Australian Open ten koste van Murray

Het was even zoeken naar de vorm van de dag, maar na de eerste set herpakte Djokovic zich en liet Murrays fitheid de Brit enigszins in de steek. Foto AP / Dita Alangkara

Novak Djokovic heeft voor de derde opeenvolgende keer de Australian Open gewonnen. De Serviër verloor vandaag in Melbourne weliswaar de eerste set van Andy Murray (6-7) maar liet daarna zien waarom hij de nummer één van de wereld is: 7-6, 6-3 en 6-2.

Het is de vierde keer dat Djokovic de eerste grand slam van het tennisseizoen wint in Australië. Eerder deed hij het ook al in 2008. Zijn zege vandaag betekent na de US Open en Wimbledon in 2011 zijn zesde grand slam toernooizege.

Twitter avatar BBCSport BBC Sport Novak Djokovic: “It’s my favourite Grand Slam and my most successful, I love this court!” http://t.co/2FMvF5E6 #bbctennis

Voor Andy Murray was het de derde keer dat hij de finale in Melbourne verloor.

Twitter avatar BBCSport BBC Sport Andy Murray: “I’d like to congratulate Novak, his record here’s incredible, a very well deserved champion and well done again.” #bbctennis

Wedstrijdverslag

Het breekpunt in de wedstrijd was uiteindelijk de break die Djokovic in de negende game van het derde bedrijf plaatste, beschrijft persdienst Novum. In de 32 daarvoor gespeelde games hadden beide kemphanen steeds hun opslag behouden. Djokovic kwam door de break op 5-3 en trok vervolgens op eigen service met een lovegame de derde set naar zich toe.

Murray, die de eerste twee sets uitstekend tennis had laten zien, leek mentaal gebroken. In de derde game van de vierde set volgde meteen weer een break. De Brit vroeg meteen na het inleveren van zijn service een medische time-out aan. Murray hervatte de wedstrijd, maar kon niet verhinderen dat het momentum volledig de kant van Djokovic opdraaide. De Serviër ging bij 3-1 wederom door de service van Murray heen.

De wedstrijd leek gespeeld, maar toch volgden er nog enkele stuiptrekkingen van Murray. De Brit kwam zowel in de zesde als achtste game op 0-30. Vooral in de laatste game, toen Djokovic voor de wedstrijd serveerde, had Murray een beetje pech.

Een smash van Djokovic leek in het net te belanden, maar viel via de netband toch op de helft van Murray. Daardoor bleven drie breekpunten uit en kwam Djokovic terug in de game. Een aantal punten later serveerde hij op zijn eerste matchpoint de wedstrijd subliem uit.

Murray was in de eindfase van de wedstrijd geen schim meer van de zelfverzekerde speler die hij zich de eerste twee acte’s toonde. Beide spelers gaven elkaar geen strobreed toe, waardoor breaks aanvankelijk uitbleven. Murray maakte indruk met een overtuigend gespeelde tiebreak van de eerste set, waardoor hij op voorsprong kwam.

Ook het tweede bedrijf draaide uit op een tiebreak, waarin vervolgens Djokovic de stand in evenwicht bracht. Door zijn uiteindelijke zege nam de Serviër revanche voor de verloren US Openfinale van 2012, waarin Murray zijn eerste grand slam won.

    • Jules Seegers