Dit zijn de dodelijkste branden uit het nachtleven van de afgelopen eeuw

De brand die vannacht woedde in een Braziliaanse nachtclub en aan ten minste 232 mensen het leven kostte is een van de dodelijkste brand in meer dan tien jaar. Maar de eerste keer dat een brand in een nachtleven uitmondt in een bloedbad was het niet. De afgelopen eeuw ging het vaker gruwelijk mis.

De club in de zuidelijke stad in Brazilië Santa Maria, waar het drama zich vannacht afspeelde. Foto Reuters / Edison Vara

De brand die vannacht woedde in een Braziliaanse nachtclub en aan ten minste 232 mensen het leven kostte is een van de dodelijkste branden in meer dan tien jaar. Maar de eerste keer dat een brand in een nachtleven uitmondt in een bloedbad was het niet. De afgelopen eeuw ging het vaker gruwelijk mis.

2009: Perm, Rusland. 152 doden

Op 5 december 2009 ontstond in een nachtclub in Perm in Rusland een brand doordat binnen vuurwerk werd afgestoken, om de achtste verjaardag van de club te vieren. Het vuurwerk raakte decoratieve takken op het plafond. De club vatte daarop onmiddellijk vlam. Er waren op dat moment zo’n driehonderd mensen in de club. De brand kostte 152 mensen het leven.

2004: Buenos Aires, Argentinië. 194 doden

Bijna tweehonderd mensen vonden de dood tijdens een brand in een overvolle nachtclub. Er waren zo’n drieduizend mensen aanwezig toen de brand uitbrak. Veel gebruikte materialen in de club waren licht ontvlambaar: hout, piepschuim, plastic. Op sommige plekken werd teddybeervulling gebruikt als goedkoop alternatief voor wolvezel. Vier van de zes deuren (waaronder nooduitgangen) zaten op slot zodat mensen niet naar binnen zouden gaan zonder te betalen. De brand kwam symbool te staan voor de falende regering, omdat de club een vergunning had zonder zich te houden aan elementaire brandveiligheidsvoorschriften.

2003: Rhode Island, VS. 100 doden

In 5,5 minuut stond de hele club in brand. Ook deze brand werd door vuurwerk veroorzaakt, afgestoken door de manager van de optredende rockband Great White. Geluidsisolatie rond het podium vatte meteen vlam. Ruim tweehonderd mensen raakten gewond en ruim honderd mensen wisten ongedeerd te ontkomen. Er vielen honderd doden.

Archieffoto van 20 februari 2003. Foto AP / Robert E. Klein

Archieffoto van 20 februari 2003. Foto AP / Robert E. KleinArchieffoto van 20 februari 2003. Foto AP / Robert E. Klein

http://www.youtube.com/watch?v=N7d8syXFvtk

2000: Luoyang, China. 309 doden

Door een ongeluk tijdens lassen vatte een discotheek in de centrale stad Luoyang op tweede kerstdag in 2000 vlam. De discotheek was in een toren op de vierde verdieping - werklieden waren bezig op de tweede en derde verdieping. Toen de brand uitbrak was er een kerstgala gaande. Ruim driehonderd mensen vonden de dood, onder wie zowel feestgangers als bouwvakkers.

1996: Quezon City, Filipijnen. 162 doden

Op 18 maart 1996 brak er brand uit in de Ozone Disco Pub. Op dat moment waren er ongeveer 350 gasten en 40 medewerkers van de club, terwijl er eigenlijk maar 35 mensen binnen mochten zijn. Er was maar een uitgang. 162 mensen overleefden de brand niet - veel van hen waren studenten die het einde van het studiejaar vierden.

1977: Southgate, Kentucky. 165 doden

In de populaire Supper Club in Southgate waren naar schatting drieduizend en nog eens bijna tweehonderd medewerkers aanwezig toen de op twee-na dodelijkste brand uit de geschiedenis van de VS uitbrak. De club brandde tot de grond af; er kwamen 165 mensen om het leven.

1942: Boston, Massachusetts. 492 doden

De dodelijkste brand in het nachtleven. Er kwamen bijna vijfhonderd mensen om. Nog eens honderden mensen raakten gewond. De brand leidde tot veiligheidseisen voor clubs zoals brandblusapparaten en toegankelijke nooduitgangen met noodverlichting die niet gekoppeld is aan de reguliere verlichting.

1940: Natchez, Mississippi. 209 doden

Ook hier vatte decoraties vlam. Honderden mensen renden naar de enige uitgang die in de club aanwezig was; ramen waren dichtgetimmerd om te zorgen dat ongenodigde gasten niet stiekem toch binnen kamen. Meer dan tweehonderd mensen kwamen om.

    • Mirjam Remie