Direct succes voor Blanco - Opvolger Raboploeg wint Tour Down Under

Tom-Jelte Slagter wordt gefeliciteerd door de rondedames in Adelaide. Foto AFP / Mark Gunter

De nieuwe Nederlandse wielerploeg Blanco, opvolger van de Rabobank, heeft de eerste echte opener van het wielerseizoen direct gewonnen. De leiderspositie van Tom-Jelte Slagter in de Tour Down Under kwam vandaag in de zesde en laatste etappe niet meer in gevaar.

De 23-jarige Nederlander pakte gisteren de leiding in het algemeen klassement. Hij nam toen de leiderstrui in de Australische etappekoers over van Geraint Thomas. Slagter won nog nooit eerder een meerdaagse wedstrijd en is de eerste Nederlander die de Tour Down Under wint.

Blanco Pro Cycling, het nieuwe hoofdsponsorloze team dat ontstond na de terugtrekking van Rabobank, is nu voorlopig de leider in het UCI-klassement. De volgende grote wedstrijd is namelijk pas op 3 maart wanneer Parijs-Nice van start gaat. Slagters ploeggenoot Wilco Kelderman werd knap zevende in de eindstand:

Twitter avatar W1lcokelderman Wilco Kelderman Yes het is binnen! Nog 2 boni seconden kunnen pakken en 2 plaatsjes opgeschoven 7de alg. Klassement. @BlancoCycling #TDU2013
Twitter avatar mtjallingii Maarten Tjallingii This is why we we came to Down Under! The Butcher 1st and @W1lcokelderman 7th, a bunch of podium results and a super team spirit! Njoyed it!
Twitter avatar laurenstendam laurenstendam Proud on @BlancoCycling. Thanks TJ!
Twitter avatar lars_boom Lars Boom A big congrats to our @BlancoCycling guys in #TDU for the win of TJ Slagter and 6e place of @W1lcokelderman #proudonblanco
Twitter avatar RichardPlugge Richard Plugge First in the race, first in the WorldTour. Hello world, let me introduce to you Blanco Pro Cycling Team! TEAM-work by @BlancoCycling

Blanco kon wel wat positief nieuws gebruiken want gisteren onthulde NRC Handelsblad dat de kersverse ploeg wordt achtervolgd door het dopingspook dat rond de Raboploeg waarde. Een van de toprenners uit de stal Luis León Sánchez wordt door de nieuwe ploeg zelf onderzocht naar vermeende banden met dopingarts Eufemiano Fuentes.

    • Jules Seegers