Cocaïne op de begroting. De wonderlijke totstandkoming van The Blues Brothers

Grote hoeveelheden coke en alcohol, een niet goed uitgewerkt scenario, veel acteurs die geen zin meer hebben, grootheidswaanzin en enorme budgetoverschrijdingen. Het is een wonder dat de film The Blues Brothers überhaupt is afgerond.

Dan Akroyd en John Belushi als Elwood and Jake Blues. Foto ANP / Kippa Dan Akroyd en John Belushi als Elwood and Jake Blues. Foto ANP / Kippa

Verandert er dan nooit iets in Hollywood? Onlangs hadden we een prachtig verhaal over de chaos die uitbreekt als je Lindsey Lohan op je set rond hebt lopen. Dertig jaar geleden was het niet veel anders.

Tenminste, dat beeld krijg je als je het verhaal achter de totstandkoming van The Blues Brothers leest. Grote hoeveelheden coke en alcohol, een niet goed uitgewerkt scenario, veel acteurs die geen zin meer hebben, grootheidswaanzin en enorme budgetoverschrijdingen. Het verschil met de Lindsey Lohan-film is echter The Blues Brothers, met John Belushi en Dan Aykroyd, wél een groot succes werd. De film wordt nog steeds gezien als één van de grootste successen van Universal.

Uit het verhaal van Vanity Fair - een verhaal dat ervoor zorgt dat je de volgende keer op een hele andere manier naar The Blues Brothers kijkt - blijkt dat het een klein wonder is dat de film überhaupt is afgerond. Het grootste probleem? Dat was de onhandelbare John Belushi, één van de grootste Amerikaanse sterren op dat moment. Cocaïne stond speciaal voor hem als aparte kostenpost op de begroting.

“Everything revolves around Belushi, the most electric and popular comic actor of his time. It would be inaccurate to blame all the movie’s problems on Belushi. He isn’t responsible for the late-developing script or the unwieldy action sequences. It would be even more inaccurate to say Belushi isn’t responsible. He has become a blessed wreck, thanks mostly to his spiraling (and ultimately lethal) addiction to cocaine.”

Lees het hele verhaal van Ned Zeman bij Vanity Fair (6.091 woorden, ongeveer 28 minuten leestijd).

    • Lex Boon