Bulgaren steunen de bouw van een nieuwe kerncentrale

Een Bulgaarse man brengt zijn stem uit in het nationale referendum over de bouw van een kerncentrale. Foto AFP / Nikolay Doychinov

Een meerderheid van de Bulgaren steunt de bouw van een nieuwe kerncentrale. Dat is de uitslag van het eerste referendum in het land sinds de val van het communisme, laten exit polls zien volgens persbureau Reuters.

De uitslag verhoogt de druk op de rechtse regering, die tegen het plan is. De uitkomst is echter niet bindend - daarvoor was de opkomst te laag, tussen de 19.5 en 20.3 procent.

Toch laat het referendum volgens Reuters zien dat het beleid van premier Boiko Borisov ervoor heeft gezorgd dat veel stemmers afstand van hem hebben genomen. Dat bemoeilijkt zijn campagne voor de verkiezingen in juli.

    • Mirjam Remie