Berlusconi: ik begrijp Mussolini wel

Berlusconi vandaag zittend voor Roberto Maroni, leider van de Lega Nord. De oud-premier deed zijn uitspraken tegen enkele journalisten bij een herdenkingsdienst van de holocaust. Foto AP / Antonio Calanni

Silvio Berlusconi heeft het vandaag opgenomen voor Benito Mussolini. De voormalige Italiaanse premier zei dat de fascistische leider van Italië gedurende de Tweede Wereldoorlog veel goeds heeft gedaan, ondanks de anti-joodse wetten die zijn regime invoerde.

Berlusconi zei ook te begrijpen dat Mussolini de kant van Adolf Hitler koos, meldt persdienst Novum. Volgens hem heeft de fascistische leider vermoedelijk gedacht dat de macht van de Duitsers zou groeien en dat het daarom beter voor Italië zou zijn om zich aan te sluiten bij nazi-Duitsland. Berlusconi deed zijn uitspraken in de marge van een herdenking van de Holocaust in Milaan.

Toen nazi-Duitsland Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog bezette, werden duizenden Italiaanse joden gedeporteerd. In 1938, vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, voerde het regime van Mussolini wetten in die onder andere joden de toegang tot universiteiten verbood.

Ook veel andere beroepen mochten onder Mussolini niet meer door joden worden uitgeoefend. Berlusconi noemde deze wetten “de grootste fout” van Mussolini, maar hij bleef erbij dat de fascistenleider veel goed werk heeft verricht.