Amerikanen omzeilen eigen wetten voor meer steun aan strijd Mali

Een Malinese soldaat bij een blindganger in de onlangs bevrijde stad Konna. Foto Reuters / Eric Gaillard

De Amerikaanse luchtmacht schiet Frankrijk met extra materieel te hulp in de strijd tegen islamitische opstandelingen in Mali. Het besluit van de regering-Obama is niet onomstreden.

De “significante uitbreiding” van de steun aan de Fransen volgt op een discussie in het Witte Huis over hoever de inmenging van de Verenigde Staten in het Malinese conflict zou moeten gaan, meldt The Washington Post. Het Franse verzoek tot meer steun creëert namelijk een juridisch probleem.

Amerikaanse wetten verbieden steun aan leiders die middels een coup aan de macht kwamen. Vorig jaar kwam het huidige bewind op een dergelijke manier aan het bewind te staan. “Maar wij geloven in deze steunactie en zijn ervan overtuigd dat dit een belangrijke stap is”, aldus het ministerie van Defensie.

Amerika gaat de Fransen ondersteunen met onder meer tankvliegtuigen waardoor de Franse straaljagers langer in de lucht kunnen blijven. De juridische horde wordt uiteindelijk genomen onder het mom van de “terroristische elementen” waarmee de Malinese regering naar eigen zeggen in gevecht is. Frankrijk heeft bij de VN-Veiligheidsraad aanhangig gemaakt dat het zijn missie op verzoek van die gronden heeft ingezet.

Frankrijk en Mali veroverden gisteren de stad Gao op de rebellen:

    • Jules Seegers