Ajax verspeelt comfortabele voorsprong bij Vitesse en verliest

Joel Veltman van Ajax (L) in duel met Mike Havenaar van Vitesse. Foto ANP / Olaf Kraak

Vitesse heeft vanmiddag een 3-2 overwinning geboekt op Ajax. In Arnhem brachten Lasse Schöne en Christian Eriksen de Amsterdammers op een 0-2 voorsprong, maar oud-Ajacied Theo Jansen, Patrick van Aanholt en Renato Ibarra zetten de wedstrijd in de laatste 22 minuten op zijn kop.

Vitesse komt door de zege op 38 punten, twee minder dan de regerend landskampioen. De ploegen begonnen rustig aan de wedstrijd. Siem de Jong tekende na veertien minuten voor de eerste serieuze doelpoging, maar de Ajacied vond doelman Piet Velthuizen op zijn weg. In de tegenaanval schoot Renato Ibarra vervolgens op Kenneth Vermeer.

Het duel ontbrandde volgens Novum vervolgens. Beide doelmannen bleken echter prima in vorm en weerhielden Ajacieden Christian Eriksen en De Jong en hun tegenstander Jan-Arie van der Heijden van scoren. Velthuizen werd na ruim een halfuur met het nodige geluk toch gepasseerd. Schöne haalde van grote afstand uit, waarna de bal via Guram Kashia langzaam het doel in rolde.

Het tweede bedrijf begon met een aardige mogelijkheid voor Jonathan Reis, maar Vermeer toonde zich opnieuw een uitstekende doeman. Hoewel Ajax niet de bovenliggende ploeg was vond het opnieuw enigszins gelukkig het doel. Christian Poulsen vuurde een hard schot af, waarna Eriksen de bal toucheerde en Velthuizen op het verkeerde been zette.

Prachtige goal van Theo Janssen tegen de club die hem niet meer zo hard nodig had:
http://youtu.be/CpZuL5PYDr8

De Amsterdammers leken vervolgens rustig op weg naar de drie punten, ware het niet dat Ajax-verdediger Joël Veltman niet goed bij de les bleek. De vervanger van de geschorste Ricardo van Rhijn liet oud-ploeggenoot Janssen lopen, waarna de middenvelder de bal knap over Vermeer heen stiftte. Vitesse kreeg er door de aansluitingstreffer weer vertrouwen in en zette de Amsterdammers vast op eigen helft.

De Arnhemmers vonden vervolgens binnen twee minuten twee keer het net. Nadat Vermeer opnieuw knap had gered op een inzet van Mike Havenaar, had de doelman in de 79e minuut geen antwoord op de verdiende gelijkmaker van Van Aanholt. Ibarra stiftte de bal enkele momenten later over de Ajax-goalie, nadat Daley Blind de Ecuadoraan uit het oogwas verloren: 3-2. Vermeer voorkwam vervolgens met knap keeperswerk een grotere Arnhemse overwinning.

Prachtige goal van Theo Janssen tegen de club die hem niet meer zo hard nodig had:
http://youtu.be/CpZuL5PYDr8

    • Jules Seegers