Zitkoffer

‘Uit de koffer leven’ krijgt een nieuwe betekenis, aldus Ivo Weyel.

Klein behuisd? Te weinig kastruimte? Dus altijd gedoe over waar de koffers te laten? Dat is verleden tijd. Met dank aan de kofferbank. En de kofferkast, de kofferstoel, koffertafel, kofferbureau, kofferbed, of welke meubelvariatie er ook maar te bedenken valt. Er heerst een ware woon-in-je-koffer designtrend. Natuurlijk is er de bekende variant op de oude hutkoffer die wordt gebruikt als tafel. Maar op dat idee hebben hippe ontwerpers nu voortgeborduurd. Enter de Suited Case van het jonge Nederlandse ontwerpteam Erik de Nijs en Tim Smit (Nieuwe Heren). Zij ontwierpen vier koffers in verschillende maten en bekleding die aaneengeregen een comfortabele tweezitsbank vormen. Gewoon een kwestie van de bank ontmantelen, je koffers pakken en op reis gaan. Jean Paul Gaultier ontwierp diverse kasten van gestapelde koffers voor het meubelmerk Roche Bobois, Andrée Putman metamorfoseerde koffers tot een bureau met lade voor de Italiaanse meubelfirma Poltrono Frau, Maarten De Ceulaer recyclede koffers tot de bijzonder fraaie, in verschillende tinten blauw leder uitgevoerde Kast Valises (’t is een Belg, vandaar), en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

Het gezegde ‘uit de koffer leven’ krijgt hiermee een heel nieuwe connotatie. Een diepere betekenis ook, want ontwerper Gaspard Graulich beschrijft zijn serie ladekastkoffers als „verantwoord design dat niet alleen over ecologie gaat, maar ook over culturele, sociologische en filosofische aspecten”. De Zuid-Afrikaanse Katie Thompson struint voor haar meubelserie ReCreate alle antiekmarkten rond Kaapstad af voor de mooiste koffers die ze vervolgens tot in de puntjes restaureert, voorziet van onderstel en bekleedt met allerhande overtrekken waardoor de koffers in opengeklapte positie veranderen in uiterst comfortabele stoelen. Soms hangt het originele label nog aan het hengsel, verhalend van de verre reizen die de voormalige eigenaar ermee maakte.

Andersom kan ook; meenemen wat daar eigenlijk niet voor bedoeld is. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: in een hotel logeren en het nachtkastje zo mooi vinden. Of de leunstoel die zo lekker zit. De handdoek met dat leuke patroon. Het handige bedlampje. De gordijnen. Of wellicht het hele bed. De site discover-deliver.com heeft allerlei hotelinventarissen ter verkoop. Eenvoudig het hotel in kwestie intoetsen, en het meubilair verschijnt. Geen tweedehandsjes, maar hagelnieuw, van hetzelfde merk of meubelmaker waar het hotel zijn inventaris aanschafte.

Zo zit ik dit stukje te tikken op een bureaustoel uit het Parijse Mandarin Oriental hotel.

    • Ivo van Weyel