Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Kato wint 500m, Mulder vijfde - Nederlands record Oenema

Thijsje Oenema concentreert zich aan de start van de 500 meter op het WK Sprint in de Olympic Oval. ANP / Jerry Lampen

Joji Kato is op het WK sprint in Salt Lake City winnaar geworden van de eerste 500 meter. Jing Yu won de eerste 500 meter bij de vrouwen. Thijsje Oenema werd op de vierde plaats de beste Nederlandse. Bij de mannen werd Michel Mulder als beste Nederlander vijfde.

De Japanner Kato zette op de Olympic Oval met een persoonlijk record van 34,21 seconden de snelste tijd neer. Michel Mulder verbeterde met 34,47 eveneens zijn persoonlijk record.

Kato was ruim twee tienden sneller dan zijn landgenoot Ryohei Haga, die in 34,43 tweede werd. De Japanners zijn echter geen liefhebbers van de 1000 meter, die later op de dag voor het eerst wordt geschaatst. Mulder zal vooral de Canadees Jamie Gregg (derde in 34,43) en Pekka Koskela (vierde in 34,45) in de gaten moeten houden.

Hein Otterspeer en Stefan Groothuis moeten op de 1000 meter van ver komen. Otterspeer werd zeventiende in 34,79, regerend wereldkampioen Groothuis (34,82) eindigde nog een plaatsje later. Mark Tuitert kwam ten val en kan de slotafstand nu al vergeten.

Jing Yu wint 500 meter bij de vrouwen

Jing Yu heeft op het WK sprint schaatsen in Salt Lake City de eerste 500 meter gewonnen. De wereldkampioene van vorig jaar zette een tijd neer van 37,21 seconden. Thijsje Oenema werd op de vierde plaats de beste Nederlandse.

Haar tijd van 37,38 betekende bovendien een verbetering van het elf jaar oude Nederlands record van Andrea Nuyt (37,54), dat vorige week door Margot Boer al werd geëvenaard.

Sang-Hwa Lee kwam niet in de buurt van haar uitmuntende prestatie van vorige week, meldt persbureau Novum, toen ze in Calgary het wereldrecord op 36,80 zette. De Zuid-Koreaanse moest nu genoegen nemen met 37,28 en werd daarmee tweede. De Amerikaanse Heather Richardson, de uitgesproken favoriete voor de titel, werd net voor Oenema derde.

Margot Boer zette een tijd van 37,64 op de klokken en was daarmee goed voor de achtste plaats. Laurine van Riessen stelde met een zestiende plaats (38,16) zwaar teleur. Ook Marrit Leenstra (21e in 38,24) gaf erg veel terrein prijs.