Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Wielerploeg Blanco (ex-Rabo) onderzoekt kopman Sánchez

Sanchez afgelopen zomer in actie tijdens de Tour de France. Foto Reuters / Stephane Mahe

De directie van de Nederlandse wielerploeg Blanco (voorheen Rabobank) stelt een onderzoek in naar mogelijke betrokkenheid van renner Luis León Sánchez bij het dopingnetwerk van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Dat meldt NRC Handelsblad. In het politieonderzoek naar Fuentes staan aanwijzingen dat Sánchez in 2006 klant was van de arts. Hij reed toen voor de Spaanse ploeg Liberty Seguros.

De leiding van team Blanco heeft de renner gisteren in een langdurig onderhoud tijdens het trainingkamp in het Spaanse Mojacar met de verdenkingen geconfronteerd. Sánchez ontkent elke betrokkenheid bij de dopingaffaire rond Fuentes, zo heeft zijn manager laten weten.

In het rapport van de Spaanse politie over Operación Puerto rondom Fuentes komt een telefoontap voor waarin de arts vertelt over een klant met codenaam ‘Huerto’. Deze was bij de proloog van de Ronde van Catalonië 25 seconden te laat bij de start verschenen. Sánchez kwam daar te laat opdagen. Bronnen in Spanje bevestigen de identiteit van de wielrenner met codenaam Huerto.

Lees vandaag in NRC Weekend (ook via onze digitale editie) meer over de verdenkingen tegen Sanchez.