Waterkraan

Illustratie Rik van Schagen

Waterkranen zitten zo eenvoudig in elkaar dat je ze zelf had kunnen bedenken. Ze zijn 165 jaar geleden uitgevonden of misschien nog wel eerder.

En je kunt ze makkelijk uit elkaar halen. Het enige wat je moet doen is de moer M losdraaien met een verstelbare sleutel. (Doe eerst de hoofdkraan dicht.) Bij L zie je het beroemde ‘leertje’ dat allang niet meer van leer is maar van rubber of plastic. Als je de kraan dicht draait schroef je het leertje hard op een gat in de waterleiding, dat is eigenlijk alles. Vroeger kon je het leertje vervangen als het versleten was en de kraan lekte. Maar met het rottige leertje hier gaat dat niet, het zit vastgenageld. Waardeloos.

Tussen de moer M en het huis van de kraan zit nog een plastic lekring R1. Die heet ‘O-ring’ omdat hij ook rond is als je hem doorsnijdt. Twee keer rond dus.

De kraan hier is een buitenkraan, hij heeft een tuit T waar je een tuinslang aan kunt vastmaken. Je kunt de tuit gewoon met je hand losdraaien. R2 is weer een pakkingring, maar lang niet zo’n goeie als die O-ring. De tuit glimt fantastisch maar is gewoon van plastic dat o-zo makkelijk kapot gaat. Modern bedrog dus. Het is een wegwerpkraan.

Welk gereedschap heb je nodig?:

Een grote verstelbare sleutel (Bahco).

    • Karel Knip