Vliegtuigje met drie Canadezen vermist boven Antarctica

Boven Antarctica is donderdag een vliegtuigje met drie Canadezen vermist geraakt, op weg naar een Italiaanse onderzoeksbasis. Er is geen contact meer met de bemanning en de zoektocht naar eventuele overlevenden wordt bemoeilijkt door de harde storm, met windsnelheden tot 160 km per uur.

Alan Meredith, piloot voor het Britse Zuidpoolprogramma, kent de piloot van het vliegtuig dat nu is neergestort goed, vertelt hij in een hotel in het Chileense stadje Punta Arenas. „Hij vliegt al net zo lang hier als ik. Hij heeft tien jaar ervaring in Antarctica. En hij was nog niet droog achter zijn oren of hij vloog al rond de Noordpool. Er zijn nu 48 uur voorbij zonder een teken van leven. Dat ziet er niet goed uit.”

Het vliegtuigje kwam woensdag in de problemen; donderdag zijn de laatste noodsignalen van het toestel opgevangen.

Vrijdag besloot Meredith om zijn vlucht met een Nederlandse delegatie naar een Brits onderzoeksstation op Antarctica een paar dagen uit te stellen, omdat een straalstroom (zeer sterke wind) boven het Antarctisch schiereiland het vliegen onmogelijk maakte. De opening van het eerste Nederlandse lab op Antarctica, die gepland stond voor vrijdagmiddag, is daarmee uitgesteld tot (waarschijnlijk) zondag.

„Het weer bepaalt alles op Antarctica”, zegt Meredith. „Als het plots omslaat en je hebt maar brandstof voor een uur, moet je iets anders bedenken. Je kunt hier niet vliegen zonder plan B, en liefst ook niet zonder plan C. Niets is vanzelfsprekend, je geeft Antarctica een vinger, en zij neemt je leven.”

Soms gaat het niet zo fout als het lijkt: „Drie jaar geleden vloog een DC-3 letterlijk een berg in. Van het vliegtuig zelf was niets meer over, maar de drie inzittenden kwamen met de schrik vrij.”

De vermiste Canadezen hebben tenten en voedsel bij zich.

    • Lucas Brouwers