Vicepresident Venezuela: toestand Chavez gaat goede kant op

Een muurschildering van president Chavez in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Foto AP / Ariana Cubillos

De toestand van de Venezolaanse president Hugo Chavez is verbeterd en Chavez is optimistisch over het verdere verloop van zijn herstel. Dat heeft de Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro zaterdag gezegd. Chavez herstelt in Cuba van een kankeroperatie die hij in december onderging.

Maduro zei Chavez gesproken te hebben in Cuba. De president heeft sinds hij zijn operatie onderging zich niet zo goed gevoeld als nu, aldus de vicepresident. Chavez is sinds de operatie op 11 december niet meer in het openbaar verschenen. Hij is herstellende van een ernstige luchtweginfectie die hij na de ingreep opliep.

Chavez zou hebben gewaarschuwd voor ondergraving socialistische revolutie

De vicepresident deed zijn uitspraken op de staatstelevisie. Hij zei later naar Chile te vertrekken naar een top van CELAC, een samenwerkingsverband van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen, en een geschreven boodschap van Chavez bij zich te hebben voor de regeringsleiders op de top. In de boodschap doet Chavez een aantal ingrijpende voorstellen, aldus Maduro.

Chavez had volgens zijn vicepresident ook een boodschap voor de Venezolaanse bevolking. Venezolanen moeten oppassen dat tegenstanders van Chavez niet proberen zijn socialistische revolutie te ondergraven, aldus Maduro. De vicepresident weidde niet uit. De Venezolaanse minister van justitie zei woensdag nog dat de inlichtingendiensten een complot hadden ontdekt om Maduro en parlementsvoorzitter Diosdado Cabello te vermoorden, maar ook hij gaf verder geen details.

Gerechtelijke stappen tegen El País vanwege nepfoto

De regering van Venezuela wil verder gerechtelijke stappen ondernemen tegen het Spaanse dagblad El País omdat deze gisteren een valse foto van de zieke Venezolaanse president Chavez op de voorpagina plaatste, meldde de NRC-mediaredactie gisteren.

El País kocht de foto van een liggende ‘Chavez’ met een beademingsmasker van fotobureau Gtres Online. Hij zou zijn gemaakt door een verpleegster, die hem naar haar zus zou hebben gestuurd. In werkelijkheid is het een filmbeeld van een operatie van een Mexicaan uit 2008. Andere man, ander land, ander jaar.

Vrij snel nadat de foto online stond, kwam de redactie achter de blunder. Krantenjongens werden langs de kiosken gestuurd om de krant terug te halen en te vervangen door een editie zonder de foto. El País heeft zijn excuses aangeboden.

    • Niels Posthumus