Veel doden na woede over vonnissen voetbalrellen Egypte

Aanhangers van Al-Ahly uit Kairo vierden vanochtend dat 21 relschoppers de doodstraf kregen voor hun aandeel in de voetbalrellen van vorig jaar. Foto AP / Khalil Hamra

Bij rellen in de Egyptische havenstad Port Said, die vanochtend begonnen, zijn volgens de Egyptische staatstelevisie zeker 22 doden gevallen. In de stad is woede over de veroordeling van 21 relschoppers tot de doodstraf voor rellen in het plaatselijke voetbalstadion in februari vorig jaar.

Een Egyptische rechtbank veroordeelde de hooligans vanochtend vanwege hun betrokkenheid bij de voetbalrellen, die aan 74 mensen het leven kostten. Naast de doden vielen er honderden gewonden. Daarmee werd Port Said het ergste bloedbad uit de Egyptische voetbalgeschiedenis.

Nadat het vonnis was uitgesproken probeerden familieleden van de verdachten in te breken in de gevangenis van Port Said om hen te bevrijden. Acht mensen kwamen om toen de gevangenis werd bestormd. Twee agenten werden doodgeschoten en zes mensen kwamen om toen de politie traangas en rubberkogels inzette om de menigte van zich af te houden, aldus persbureau AP. Het Egyptische leger werd naar Port Said gestuurd om de orde te herstellen. Daarbij vielen nog meer slachtoffers.

De boosheid over de gerechtelijke uitspraak komt na twee dagen van onrust in Egypte. Gisteren was de tweede ‘verjaardag’ van de val van de Egyptische president Mubarak. Bij gevechten tussen de politie en tegenstanders van de huidige president Morsi zijn in de stad Suez vijf doden gevallen. Ook in Kairo, Alexandrië en Ismailia braken rellen uit. In totaal zijn meer dan 250 mensen gewond geraakt. Moslimbroeder-president Morsi wordt verraad jegens de revolutie verweten.

    • Pim van den Dool