Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

VARA biedt nabestaanden gepeste Tim Ribberink excuses aan

De VARA biedt de ouders en nabestaanden van Tim Ribberink excuses aan “in het geval wij pijnlijke grenzen hebben overschreden”. Dat schrijft de omroep in een reactie op ophef die ontstond naar aanleiding van een reportage van VARA-journalist Bert Molenaar in het radioprogramma DeGids.fm.

Een kopie van de afscheidsbrief van Tim, die zijn ouders naar NRC Handelsblad hebben gestuurd.

De VARA biedt de ouders en nabestaanden van Tim Ribberink excuses aan “in het geval wij pijnlijke grenzen hebben overschreden”. Dat schrijft de omroep in een reactie op ophef die ontstond naar aanleiding van een reportage van VARA-journalist Bert Molenaar in het radioprogramma DeGids.fm.

In de documentaire betwijfelt Bert Molenaar of Tim, die op 1 november zelfmoord pleegde, wel echt werd gepest, zoals de jongen aangaf in een afscheidsbriefje dat hij achterliet en waarvan de inhoud destijds werd gepubliceerd in een rouwadvertentie in dagblad TC Tubantia. Molenaar, die de ouders van Ribberink niet te spreken kreeg, betwijfelt zelfs of er ooit wel zo’n brief heeft bestaan.

De ouders van Tim Ribberink reageerden gisteren woedend op de beweringen van Molenaar. Via de oom van Tim stuurden ze aan NRC Handelsblad ook een kopie mee van de originele afscheidsbrief. ““Triest dat het zover moet komen, maar als dit een eind kan maken aan de geruchten, dan moet het maar”, aldus oom Theo Scholte Lubberink.

VARA blijft achter uitzenden reportage staan

De VARA zegt in een verklaring “gezien het grote aantal emotionele reacties” op de uitzending de “achterliggende redenen” van de eigen werkwijze te willen toelichten. De omroep zegt de nabestaanden, “en zeker zijn ouders niet”, nooit te hebben willen kwetsen. De VARA blijft echter wel achter het uitzenden van de reportage staan:

Direct na de zelfmoord is de zaak gelinkt aan de veronderstelling dat Tim langdurig zou zijn gepest. Dit zou hem tot zijn daad hebben gedreven, en dat is ook als een vaststaand feit door vele media zo overgenomen. Uit onderzoek van DeGids.fm is echter gebleken dat daar vraagtekens bij waren te plaatsen. De redactie zag het als haar journalistieke plicht om dat verder uit te zoeken en daar aandacht aan te besteden.