Vandaag de laatste toertochten - winter dit weekend ‘verdrongen’

Luchtfoto van deelnemers in actie tijdens de Vijf Merentocht afgelopen donderdag. De organisatie van de eerste toertocht op natuurijs van het seizoen besloot na enkele uren geen schaatsers meer toe te laten. Foto ANP / Bram van de Biezen

Vandaag is waarschijnlijk de laatste dag dat je kunt schaatsen. In Friesland, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant worden nog toertochten gehouden. Vanmiddag wordt echter de eerste dooiaanval verwacht, waardoor het voorlopig afgelopen zal zijn met de ijspret.

De dooiaanval van vanmiddag wordt volgens Weeronline.nl nog afgeslagen door de kou boven het Europese vasteland, maar morgenochtend wordt in het hele land regen voorspeld en zal de dooi echt een kans krijgen. Vanochtend begon het in het westen van het land te sneeuwen en later op de dag wordt er ook in het oosten sneeuw verwacht. Later op de dag is er kans op ijzel omdat de neerslag kan overgaan in regen.

De temperatuur ligt vanochtend nog in het hele land onder of rond de nul en dat blijft vandaag in het binnenland zo. In de kustprovincies gaat het dooien. Komende nacht blijft de temperatuur aan de kust boven nul. In het oosten is nog wel sprake van lichte vorst. Morgen loopt de temperatuur op tot vijf graden. Daarmee is de winter “definitief uit het land verdrongen”, aldus Weeronline.

Gemalen weer aan, vaarverbod blijft nog

De NOS meldt dat dit weekend de gemalen weer geleidelijk aangezet worden. De gemalen waren uit gezet om de ijsgroei te bevorderen. “Met het aanzetten van de gemalen gaat het water stromen en wordt het ijs onbetrouwbaar”, aldus het Waterschap Friesland. Het vaarverbod in Noord-Nederland blijft voorlopig nog van kracht.

Loodgieters vrezen hun handen vol te hebben als de dooi eenmaal inzet. Installateursvereniging Uneto-VNI liet aan persbureau Novum weten veel waterschade te verwachten. Bevroren water kan leidingen hebben beschadigd, maar dat wordt vaak pas duidelijk als het water weer smelt.

    • Pim van den Dool