Uitgelicht zondag

Film

Six Degrees of Separation (Fred Schepisi, 1994, VS). Slim geschreven mengsel van kluchtige satire en psychologisch drama biedt haarscherp portret van de artistieke elite van New York. Welgesteld echtpaar kunsthandelaars Donald Sutherland en Stockard Channing zwicht voor de charme van een jongeman die beweert de zoon van Sidney Poitier te zijn. RTL 4, 06.10-08.25u.

Teacher's Pet (George Seaton, 1958, VS). Smakelijke komedie met aanstekelijk spel van Clark Gable en Doris Day. Híj is een doorgewinterde stadsverslaggever die een cursus journalistiek volgt omdat zíj de docente is. Eén, 14.05-16.00u.

Le jour se lève (Marcel Carné, 1939, F). Vierde film van regisseur Carné en scenarioschrijver Jacques Prévert. Een van de hoogtepunten van de stroming die bekend is geworden onder de naam ‘poëtisch realisme’. Jean Gabin speelt een sympathieke fabrieksarbeider die een rivaal vermoordt en zich daarna in een huis verschanst. Terwijl de politie hem omsingelt, overdenkt hij zijn leven. TV5, 21.00-22.30u.

Intermission (John Crowley, 2003, EIR/GB). Het is uit tussen John en Deirdre, Oscar kan geen erectie meer krijgen, Sally is zo door een man bedrogen dat ze haar snorharen niet meer bleekt en Mick wordt afgeblaft door de passagiers in zijn bus. Het is een droevig leven, vol geweld, mislukking en armoede in het Ierse stadje dat hier het decor is. Maar regisseur Crowley houdt het tempo hoog en de toon licht, zodat het resultaat een feelgoodkomedie is waarin blikken erwten en bruine saus een hoofdrol vertolken.BBC 2, 01.00-02.40u.

Informatief

Shot on location. Tweede aflevering van serie waarin Tom Barman op zoek gaat naar verhalen achter een moderne filmklassieker. Vandaag in Edinburgh met schrijver Irvine Welsh en producer Andrew Macdonald van Trainspotting.Ned.2, 18.50-19.20u.

De wilde keuken: voer. Wouter Klootwijk onderzoekt de voedselketen van de plantenwereld en ontdekt de essentiële rol van de zon. Ned.2, 19.20-19.55u.

Top Gear. Eerste uitzending van serie 19. Clarkson ontwerpt en bouwt een micro-auto en pitcht zijn idee in Dragon’s Den, May rijdt een rallyparcours in een Bentley Continental GT Speed, Hammond en Stig gaan over het circuit in een Pagani Huayra. Damian Lewis is te gast.BBC 2, 21.00-22.00u.

Steve McQueen - l’indomptable. Zijn vader heeft hij nooit gekend. Als kind werd hij tussen zijn moeder en grootouders heen en weer geschoven en toen hij op zijn veertiende door zijn stiefvader afgeranseld werd, liep hij weg en ging bij het circus. In een tehuis voor moeilijk opvoedbare jongens werd hij een voorbeeldige scholier. Zijn harde jeugd kwam hem later van pas in films als Bullitt, The Thomas Crown Affair en Papillon. In deze documentaire veel filmscènes en herinneringen aan McQueen van onder anderen Peter Yates, Martin Landau, Eli Wallach en Robert Vaughn. Arte, 22.10-23.40u.

Prisoner Number A26188: Henia Bryer. De nu 87-jarige Bryer herinnert zich hoe haar familie werd vermoord, zijzelf het getto van Warschau en drie concentratiekampen overleefde en wat ze daarna met haar leven deed. BBC 1, 23.25-00.05u.

Sport

Tennis. Rechtstreek verslag uit Melbourne van de finale mannen enkelspel op het Australian Open, tussen Novan Djokovic en Andy Murray. Ned.1, 09.30-13.35u.

Schaatsen: WK Sprint. Rechtstreeks verslag van de beslissende dag op het toernooi in Salt Lake City.Ned.3, 20.30-01.05u.