Voetballers onder 27 doden Port Said - op weg naar club doodgeschoten

Bij de rellen in de havenstad Port Said eerder vandaag zijn ook twee voetballer om het leven gekomen. Mahmoud Abdel-Halim al-Dizawi en Tamer al-Fahla waren op weg naar hun club Al-Marikh toen zij werden doodgeschoten. Dat bevestigt ziekenhuisdirecteur Abdel-Raham Farah volgens persbureau AP.

De reactie van familie en mede-supporters op de uitspraak in de zaak tegen hooligans die verantwoordelijk worden gehouden voor de grote voetbalrellen in Port Said vorig jaar. Foto AP / Mohammed Nouhan

Bij de rellen in de havenstad Port Said eerder vandaag zijn ook twee voetballers om het leven gekomen. Mahmoud Abdel-Halim al-Dizawi en Tamer al-Fahla waren op weg naar hun club Al-Marikh toen zij werden doodgeschoten. Dat bevestigt ziekenhuisdirecteur Abdel-Raham Farah volgens persbureau AP.

De club ligt vlak bij een gevangenis die werd bestormd. De rellen in Port Said ontstonden nadat 21 mensen ter dood waren veroordeeld vanwege hun aandeel in de voetbalrellen begin vorig jaar. Toen liep een duel tussen Al-Masry uit Port Said en Al-Ahly uit Caïro uit op een veldslag waarbij 74 mensen omkwamen.

Nadat het vonnis was uitgesproken probeerden familieleden van de verdachten in te breken in de gevangenis van Port Said om hen te bevrijden.

De boosheid over de gerechtelijke uitspraak komt na twee dagen van onrust in Egypte. Gisteren was de tweede ‘verjaardag’ van de val van de Egyptische president Mubarak. Bij gevechten tussen de politie en tegenstanders van de huidige president Morsi zijn in de stad Suez vijf doden gevallen.

Ook in Kairo, Alexandrië en Ismailia braken rellen uit. In totaal zijn meer dan 250 mensen gewond geraakt. Moslimbroeder-president Morsi wordt verraad jegens de revolutie verweten.

Update 18.30 uur: Persbureau AP meldt dat het dodental van de rellen vandaag in Port Said is opgelopen tot 27.

    • Niels Posthumus