terwijl Apple weer terugkeert op aarde

Je kunt nog zo’n indrukwekkende kwartaalomzet maken of ontiegelijk veel iPhones en iPads verkopen – als je niet meer aan de verwachtingen kunt voldoen, ben je alsnog de pineut. Apple verkocht in het afgelopen kwartaal weliswaar 47,8 miljoen iPhones en 22,9 miljoen iPads, maar zag toch op één dag 50 miljard dollar aan beurswaarde verdampen. Analisten en beleggers hadden nu eenmaal op een hogere omzet- en winstgroei gerekend. Apples winst (13,1 miljard dollar) nam het afgelopen kwartaal inderdaad nauwelijks toe, en ook de omzet (54,5 miljard dollar) haalde het niet bij voorgaande jaren. De beursval kostte Apple niet alleen 50 miljard dollar, maar ook zijn positie als meest waardevolle bedrijf ter wereld. Olieconcern Exxon Mobil heeft de koppositie weer overgenomen.