SNS negeerde interne waarschuwing

Bank en verzekeraar SNS Reaal heeft de afgelopen jaren waarschuwingen van het eigen risicomanagement genegeerd bij het verstrekken van grote kredieten aan ondernemer Roger Lips. Dit blijkt uit interne documenten en gesprekken die deze krant voerde met betrokkenen.

Ondernemer Lips is vooral bekend als ontwikkelaar van winkelcentrum The Wall, langs de snelweg A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Eind 2011 had hij 370 miljoen euro open staan bij de bank. Daarmee was hij de grootste Nederlandse klant van dochterbedrijf SNS Property Finance. SNS Reaal is in de problemen geraakt door de aanhoudende verliezen bij de vastgoeddochter. De bank is in overleg met het ministerie van Financiën over een reddingsplan dat op korte termijn verwacht wordt.

De bank verstrekte Lips in 2007 een krediet van 95 miljoen euro voor de aankoop van een portefeuille met honderden woningen van twee woningstichtingen, tegen het advies van de afdeling risicomanagement in. In een memo waarschuwt het risicomanagement dat in dit project de huuropbrengsten onvoldoende zijn om de rente- en exploitatielasten te dragen. Toch krijgt Lips het krediet.

SNS verhoogde eind september 2009 het krediet van Lips voor zijn winkelcentrum The Wall naar 133,2 miljoen euro, terwijl toen al bekend was dat de ondernemer moeilijk huurders kon vinden om het gebouw vol te krijgen. In mei 2012 nam de bank met bouwondernemer Dik Wessels The Wall over van Lips. De bank wil het gebouw in de toekomst verkopen om nog zoveel mogelijk geld terug te zien. SNS Reaal heeft op dit moment nog rond de 200 miljoen euro van Lips tegoed. Roger Lips wil geen commentaar wil geven. SNS wil niet reageren op individuele dossiers.

SNS: Economie, pagina 6-7

    • Esther Rosenberg
    • Tom Kreling