‘Nederland slecht voorbereid op nieuwe watersnoodramp’

De watersnoodramp 1953: een groep mensen, onder wie een soldaat met een zware zak op zijn schouders, die kleumend over een dijk lopen langs een ondergelopen gebied. Foto Hollandse Hoogte

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vindt dat Nederlanders niet voldoende zijn voorbereid op een nieuwe watersnoodramp. Dat zegt ze vandaag in een vraaggesprek met de Volkskrant. “Die ene storm in de tienduizend jaar kan juist die van morgen zijn.” Een concreet evacuatieprogramma moet volgend jaar af zijn.

Bewoners van een gebied moeten in dat programma kunnen zien wat ze moeten doen als ze worden bedreigd door water en waar ze heen moeten. Vanuit het ministerie wordt daarbij bekeken of het bijvoorbeeld mogelijk is de capaciteit van snelwegen makkelijk te verdubbelen als veel mensen in één richting een gebied moeten verlaten.

Ook wordt gekeken naar innovatieve manieren van bouwen en omgaan met water. Zo wordt gedacht aan wijken met meebewegende woningen, en aan het plaatsen van laaggelegen stadsdelen op kades. Schultz wil dat de normen opnieuw worden bekeken, met name rond Rotterdam en Dordrecht, waar de rivieren samenkomen, en in het IJsselmeergebied.

Bescherming tegen water vooral in Randstad complex

Water is volgens Schultz een “zwaar onderschat politiek onderwerp”. Weliswaar is de bescherming hoog, maar als het misgaat is het snel te laat. Met name in de Randstad is de situatie volgens de bewindsvrouw complex. “Je hebt niks aan een zesbaans snelweg als er twee meter water op staat.”

Het programma waaraan wordt gewerkt moet in 2014 af zijn. Het wordt opgesteld onder leiding van deltacommissaris Wim Kuijken. Als het af is wil Schultz vaart maken met de invoering. “We gaan daar dan niet nog eens eindeloos op zitten studeren.”

Kuijken zegt vandaag in NRC Handelsblad dat de delta “veilig, maar kwetsbaar is”:

“Risico hoort erbij; dat is de moeilijke maar eerlijke boodschap. [...] Als je weet dat de zeespiegel stijgt, de bodem daalt, de rivieren vaker pieken en dat 60 procent van het land overstroombaar is, móét je wel iets doen.”

Vanaf volgend jaar verplichte verzekering tegen overstromingen

De Nederlandse verzekeraars willen dat iedereen vanaf volgend jaar verplicht is verzekerd tegen overstromingen, schrijft het AD vanochtend. Dat zou enkele euro’s per jaar extra kosten. Verzekeraars zouden het door de klimaatverwarming als hun plicht zien schade aan huizen en spullen als gevolg van overstromingen weer te dekken.

Sinds de Watersnoodramp van 1953 wordt schade door overstromingen niet langer vergoed omdat dat verzekeraars bijna de kop kostte. De uitkering uit een compensatiefonds van de overheid is geen zekerheid. De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet het plan van de verzekeraars nog goedkeuren.

De laatste grote overstromingen in Nederland waren in 1995. Uit vrees voor een dijkdoorbraak moesten honderdduizenden mensen in de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal het gebied verlaten.