Rutte steunt pleidooi voor fundamenteel debat EU

Premier Rutte is het eens met zijn Britse collega Cameron dat er een nieuw debat over de Europese Unie moet komen. „Dat is fundamenteel, omdat het om het draagvlak voor de Unie gaat.”

Rutte zei dit vrijdagavond in het Zwitserse Davos, waar hij twee dagen had deelgenomen aan het World Economic Forum. Hij reageerde op vragen van journalisten op de toespraak waarin Cameron donderdag een referendum over de EU aankondigde. „Ik ben het niet met alles, maar wel met heel veel eens van wat Cameron gezegd heeft”, zei Rutte. „Ik vind het erg belangrijk dat het Verenigd Koninkrijk bij de EU blijft, omdat het zo op groei georiënteerd is. In Brussel wordt die urgentie te weinig gevoeld, maar wel in Denemarken en Zweden. Daarom willen wij vanuit de eurozone altijd de brug slaan naar die landen.” Rutte vindt dat de EU te veel met zichzelf bezig is. Hij vindt bovendien dat in de EU bepaalde „manco’s” moeten worden aangepakt.

EU voor het blok: Opinie, pagina 1-5

Davos: Economie, pagina 8-9