Rolstoel op de trapeze

Muzikaal variété van Ashton Brothers. Foto Leo van Velzen, NRC

Door

Komisch variétékwartet The Ashton Brothers toert momenteel door Nederland met hun jubileumvoorstelling Treasures. Tien jaar geleden debuteerden zij met Tragiek van de onderman. Vanavond is hun derde show op tv: Charlatans, A Medicine Show (2008). Die moest twee jaar geleden worden onderbroken omdat speler Friso van Vemde ernstig ziek werd. Inmiddels zwiert hij gelukkig weer mee.

Bij de Ashton Brothers moet je iedere keer je verwachtingen bijstellen. Omdat ze van die wonderlijke acts bedenken, omdat ze iedere keer voor een verrassende wending zorgen, maar vooral omdat je toch iedere keer denkt een virtuoze acrobatenact te krijgen. Dat is echter niet de bedoeling. De Ashtons kunnen licht trapezewerk aan, en zijn verdienstelijk in nog een aantal trucs, maar eigenlijk zijn ze geen acrobaten. Ze gebruiken de acts slechts als vorm, die ze vervolgens invullen met muzikaal en komisch variété. Ze doen net alsof er steeds iets mislukt, of een beetje rafelig verloopt.

Bijzonder aan de Ashtons is dat ze aan het ouderwetse variété de overrompelende kracht en frisheid van een funky gitaarband geven. Door hun charmes en looks, maar ook door de kekke, Amerikaanse aankleding.

In vrijwel alle nummers spelen ze vindingrijk met rolstoelen. Invalide beklimt de trapeze, met rolstoel en al. Cowboys berijden hun rolstoelen als paarden en intimideren twee indianen door hun ballonnen lek te schieten met een nietpistool. Een artiest heeft een rollator, met op het plankje een aquarium met een goudvis die door een hoepeltje springt.

    • Wilfred Takken