Reeks doodstraffen voor Egyptische hooligans na bloedbad

Spelers van Al-Ahly vluchten het veld af nadat supporters het veld hebben bestormd. Foto AP / Ahmed Hassan

Een Egyptische rechtbank heeft 21 relschoppers vanochtend veroordeeld tot de doodstraf voor hun rol in voetbalrellen die vorig jaar aan 74 mensen het leven kostten. Het bloedbad op een voetbalveld in Port Said veroorzaakte een schokgolf in Egypte.

De rellen begonnen op 1 februari vorig jaar kort nadat de competitiewedstrijd tussen Al-Masry uit Port Said en Al-Ahly uit Kairo was begonnen. De meeste slachtoffers vielen omdat ze in de verdrukking kwamen. Naast de 74 doden vielen er honderden gewonden. Daarmee liepen de rellen uit op het ergste bloedbad uit de Egyptische voetbalgeschiedenis.

Naast de 21 terdoodveroordeelden staan nog 52 mensen terecht voor betrokkenheid bij de rellen, onder wie drie politieagenten. De rechter doet in deze zaken op 9 maart uitspraak.

Het geweld begon al lang voor de wedstrijd. De treinen en bussen die de Al-Ahly-supporters en het team naar Port Said brachten werden vanaf Ismaila met stenen bekogeld. Tijdens de wedstrijd werden de gebruikelijke schunnigheden naar elkaar geroepen en werd er vuurwerk over en weer geschoten. Uiteindelijk vielen de relschoppers elkaar aan met stokken, messen en flessen.

Speculaties over politieke achtergrond rellen

Veel Egyptenaren menen dat de rellen in Port Said een politieke achtergrond hadden. Zo was er verbazing over de passieve houding van de oproerpolitie, die niet ingreep. Aanhangers van Al-Ahly spraken het vermoeden uit dat de politie hen had willen straffen voor hun rol in de opstand tegen oud-president Mubarak begin 2011. Toen stonden veel fanatieke voetbalsupporters aan de kant van de revolutionairen.

Bekijk hieronder onze fotoserie over de rellen:

    • Pim van den Dool