Recensie-overzicht Kunst

Manet: Portraying life t/m 14 april in de Royal Academy of Arts in Londen

NRC HandelsbladManet zou verguld zijn geweest als hij op zijn eigen tentoonstelling rond had kunnen lopen. Want deze museale presentatie heeft niets stoffigs of depressiefs. De werken zijn thematisch gegroepeerd in zalen met donkergrijze wanden, waardoor de kleuren nog meer van de doeken lijken te spatten. Honderdvijftig jaar na dato zitten Manets portretten nog steeds vol leven.

The Guardian Zijn schilderijen zijn zowel dichtbij als ver weg. De details en het spel met ruimte, het citeren van eerdere kunstenaars, de manier waarop ze de kijker omhelzen en op afstand houden, is buitengewoon complex. Manet is groots, maar deze tentoonstelling is een rommelig allegaartje.

The IndependentDit is niet een verzameling van meesterwerken. Het is ook geen overkoepelend overzicht van zijn portretten, wegens de karige bruiklenen uit Frankrijk. Wat het wel is, is een uitstorting van een van de grootste genieën van de kunst.