Recensie-overzicht Film

This undated publicity photo released by Columbia Pictures Industries, Inc. shows Jessica Chastain, as Maya, a member of the elite team of spies and military operatives stationed in a covert base overseas, who secretly devoted themselves to finding Osama Bin Laden in Columbia Pictures' new thriller, "Zero Dark Thirty," directed by Kathryn Bigelow. Chastain received an Academy Award nomination for best actress for her portrayal of the young, obsessed CIA operative driving the search. (AP Photo/Columbia Pictures Industries, Inc., Jonathan Olley) AP

Zero Dark Thirty van Kathryn Bigelow

NRC HandelsbladZero Dark Thirty, de schitterende film over de klopjacht op Osama bin Laden van regisseur Kathryn Bigelow en scenarioschrijver Mark Boal, [is] razendsnelle én razendknappe geschiedschrijving. [...] De prijs die Maya [...] betaalt voor haar succes is hoog. Toch is de ontknoping een moment van ontlading en ontroering. *****

Het Parool[Scenarioschrijver Mark] Boals journalistieke intentie en Bigelows expertise op het gebied van spanningsopbouw en actiescènes maken Zero Dark Thirty tot een fascinerende en enerverende film [...] De makers waken er opnieuw voor de kijker een moreel oordeel op te dringen: ze presenteren hun bevindingen in een sober dramatisch kader ****

The New YorkerHet is geconstrueerd als een achtbaanrit. [...] Maar er is iets pervers in het benaderen van Zero Dark Thirty als opwindend vermaak.