Radio, piano, veel water

Andere Tijden: Watersnoodramp in beeldNed. 2, 21.20 - 22.00 uur

„Weersverwachting geldend tot morgenavond. Gedurende de nacht vooral in de kustprovincies tijdelijk zware storm. Overigens stormachtige tot krachtige wind. Guur weer met wisselende bewolking en nu en dan regen-, hagel- of sneeuwbuien.”

Zo klinkt het radioweerbericht op 31 januari 1953, te horen in de aflevering van Andere Tijden van vanavond. De bedaagde voorleesstem legt eerder de nadruk op ‘guur weer’ dan op ‘zware storm’.

De beelden die volgen laten zien wat de storm aanricht, 1836 mensen overleven de Watersnoodramp niet. We zien overzichtsshots vanuit de ‘helicoptère’. Rubberbootjes die lukraak uit het vliegtuig worden gedropt. Karkassen van huizen. Drijvende koeienkadavers. Een achteruitdeinzende kat die niet uit zijn dakgoot wil worden gered. Een man met pet en dunne jas die door een sloep wordt opgehaald uit een kaal boompje in een zee van water. Hij stapt kalm over van boom naar boot, er slaan nog wat twijgjes in zijn gezicht. „Het wonderlijke is dat alles rustig gaat. Er is geen overdreven haast, het gaat allemaal ordelijk”, meldt een radioverslaggever over de evacuatie.

Andere Tijden maakte vaker speciale afleveringen die volledig drijven op archiefbeelden en niet – zoals de reguliere uitzendingen – deels op ooggetuigenverslagen. Meestal zijn dat ‘specials’ met een nostalgische ondertoon: de jaren vijftig in kleur; de seventies met de muziek van toen. Deze stroom van beelden, met alleen radiocommentaar en kale pianomuziek heeft grotere impact. Juist doordat er geen paniek te zien is, voel je de paniek.

    • Janna Laeven