Puzzelen met je levensloopsaldo

Ik hoorde dat de levensloopregeling is aangepast. Je zou met ongeveer 20 procent voordeel je volledige saldo kunnen opnemen. Klopt dit? En wanneer is dit aantrekkelijk?

Als er een poedelprijs bestond voor werknemersregelingen, dan zou die beslist naar de levensloopregeling gaan. Dit toppunt van complexiteit moest zorgen dat werknemers in het spitsuur van hun leven doorbetaald vrij zouden nemen. Maar de meesten benutten het als prepensioen. Of om hun belastbaar inkomen af te romen. Tijdelijk dan, want bij uitkering van het tegoed klopt de fiscus onverbiddelijk aan.

Vorig jaar begon de overheid de levensloopregeling te onttakelen. Aanvankelijk kon je tegoeden tot 3.000 euro doorstorten naar een nieuw doelloos studeerkamerproject: de vitaliteitsregeling. Daar is tijdig een streep door gegaan. Voor bestaande levenslopers is er nu een afbouwregime. Alle tegoeden tot 3.000 euro vallen dit jaar vrij met een belastingkorting. Hogere tegoeden krijgen die belastingkorting alleen bij opname van het hele tegoed dit jaar. De korting houdt in dat 80 procent van je tegoed per 31 december 2011 plus je inleg in 2012 belast wordt. De rest, zo’n 20 procent, is belastingvrij. In de praktijk betaal je dus zo’n 42 in plaats van 52 procent over de uitkering, of 34 in plaats van 42 procent. Dat is een voordeeltje van 8 of 10 procent. Van je belastingaanslag gaat ook de tot 2012 opgebouwde levensloopverlofkorting af. Van de netto uitkering hoef je niet met verlof. Je mag ermee doen wat je wilt.

Is jouw tegoed kleiner dan 3.000 euro? Dan heb je geen keus. Je krijgt je saldo minus de verschuldigde belasting uitgekeerd. Controleer goed of je levensloopverlofkorting juist is verwerkt. Zo nee, corrigeer het dan via je aangifte inkomstenbelasting.

Heb je meer dan drie mille tegoed? Dan kun je opnemen of doorgaan. Maar uiterlijk Oudjaar 2021 krijg je het hele saldo – pats boem – belastbaar uitgekeerd. Beslis liever nu. Als je geen verlof- of prepensioenplannen hebt, is het fiscaal zinloos om je levensloopgeld te laten staan. Het is weliswaar tot 2022 vrij van vermogensrendementsheffing (vrh, 1,2 procent per jaar), maar nu opnemen biedt 8 tot 10 procent belastingvoordeel. Dat compenseert. Een groot saldo laten uitkeren kost natuurlijk een smak belasting. Mogelijk kan inkomensmiddeling (zie belastingdienst.nl) de pijn verzachten. Wat je netto overhoudt, kun je wellicht goed gebruiken voor (boetevrije) hypotheekaflossing, want op geld in je huis heft de fiscus niets. Wil je liever een ouderdomspensioengat dichten, incasseer het saldo dan nu om het, fiscaal aftrekbaar, in een gunstig bankspaar-pensioenproduct te steken.

Op bdo.nl staat een model dat helpt bepalen wat je het beste met je levensloopgeld kunt doen. Interessante vragen en antwoorden lees je onder het blog ‘Bye bye levensloopregeling’ op pensioenschijfvanvijf.nl. Puzzelen maar.

Nieuwe vraag: De spaarrentes zijn enorm laag en blijven maar dalen. Kan ik mijn spaargeld beter beleggen in obligaties? Mail uw antwoord en/of nieuwe vragen voor dinsdag aanstaande naar ericaverdegaal@nrc.nl.

    • Erica Verdegaal