Producenten smartphones verliezers techweek

Verkoopgroei voor Samsung en Apple, maar dalende koersen. Nu de techweek voorbij is, barst het jaarcijferseizoen los.

Als zelfs je moeder haar oldskool mobieltje heeft ingeruild voor de Lumia- smartphone van Nokia. Als in je vriendengroep niemand meer rondloopt zonder Samsung Galaxy of iPhone. En als tijdens je vakantie op de Filippijnen de taxichauffeur – van wie je het nou niet direct verwacht – alleen maar met zijn smartphone in de weer is.

Ja, dan is de dalende koers van Apple, Samsung, Nokia na de presentatie van jaar- en kwartaalcijfers deze week wel te begrijpen.

Logisch is die op het eerste oog niet. De smartphonereuzen verkochten namelijk meer en presenteerden allemaal ‘fraaie’ winstcijfers. Samsung behaalde in het boekjaar 2012 een nieuwe recordwinst en omzet. Op een totale omzet van 201,1 biljoen won, boekte de Zuid-Koreaanse chaebol een winst van 23,8 biljoen won: 16,6 miljard euro. Liefst 70 procent meer dan het jaar ervoor. De beurskoers daarentegen daalde met enkele procenten.

Hetzelfde fenomeen deed zich na de presentatie van de kwartaalcijfers versterkt voor bij Apple. De omzet in het eerste kwartaal van het boekjaar steeg met 18 procent tot 54,5 miljard dollar. Apple maakte woensdag bekend dat het 48 miljoen iPhones verscheepte, 29 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Maar de koers daalde bijna 10 procent. Apple verloor zo’n 50 miljard dollar aan beurswaarde.

En na het stapelen van tragedie op tragedie wist Nokia over vorig kwartaal eindelijk weer eens positieve cijfers te overleggen. De Finnen boekten in het vierde kwartaal een winst van 200 miljoen euro. Dat was onder meer te danken aan een redelijk succesvolle verkoop van Lumia-smartphones. De koers daalde met vijf procent. Die daling had zeker ook te maken met de aankondiging dat Nokia (ooit begonnen als papierfabrikant) voor het eerst na ruim 140 jaar geen dividend zal uitkeren.

Maar de daling van de beurskoersen van de drie producenten van luxe mobieltjes heeft tevens een diepere oorzaak. De smartphonemarkt begint verzadigd te raken. Analisten verwachten dit jaar een eind aan de ongebreidelde groei van de afgelopen jaren – die ook in de cijfers van 2012 nog zichtbaar was.

Daar waarschuwde ook Samsung voor. Het bedrijf verwacht dat de „groeispurt” in de markt dit jaar verdwijnt – zeker in ontwikkelde landen. Dat komt door het gebrek aan nieuwe innovatieve producten en de prijsconcurrentie . Dat beleggers Apple lieten vallen kwam doordat de verkoop van iPhones niet genoeg groeide.

Het was techweek, dus bracht ook Microsoft kwartaalcijfers naar buiten. De softwarereus wist relatief goed nieuws te melden. Het bedrijf behaalde een omzet van 21,5 miljard dollar. Een jaar eerder kwamen de inkomsten nog uit op 20,9 miljard dollar. De nettowinst daalde licht van 6,6 naar 6,4 miljard dollar, maar de omzet van Windowstak steeg met een kwart procent tot 5,8 miljard dollar. Het betekende een einde aan vier kwartalen daling bij de divisie die over het besturingssysteem gaat. Daarmee is overigens niet gezegd dat het nieuwe besturingssysteem Windows 8 een succes is. De marktpenetratie van voorgangers verliep voortvarender.

Ook Google kwam deze week met cijfers: de omzet steeg afgelopen kwartaal met 36 procent naar 14,4 miljard dollar. De operationele winst daalde licht naar 3,4 miljard dollar. De internet- en technologiegigant bereikte tevens een mijlpaal: voor het eerst in het bijna vijftienjarig bestaan werd een jaaromzet van meer dan 50 miljard dollar behaald.

Beleggers hebben dit weekend maar kort de tijd om adem te halen. Komende week barst het jaarcijferseizoen echt los. Zo presenteren Shell, Philips en NXP hun resultaten, net als Deutsche Bank, Facebook, Ford, Amazon en H&M.

    • Camil Driessen