Pose Parijs

Achter de voordeur van

75 Parisiennes. Een fotoboek.

Ah! La Parisienne, object van mondiale bewondering en afgunst. Om haar stijl, haar nonchalance, haar blik op oneindig en haar ranke taille. Ze neemt het leven zo licht als de stad die ze toebehoort. Op pumps, sandalen of gympjes zweeft ze over roltrappen en trottoirs, begroet haar copines met een reeks bisous, lucht haar hart bij een petit café of een sigaret, en hop, daar gaat ze weer, op weg naar haar verdere vervolmaking.

Geld heeft ze niet, of niet veel. Parijs is haar bron van inkomsten én uitgaven, weldoener en genadeloos schuldeiser ineen. Maar ze heeft genoeg. En mocht ze meer hebben, dankzij de erfenis van papa of een vermogende amant, dan houdt ze het behendig verborgen. Geen bling bling voor haar, non merci. Bling bling riekt naar nieuw, en nieuw is vulgair, net als een opzichtige tas-van-het-seizoen of vervormende cosmetische ingrepen. Ze wil maar op één iemand lijken, en dat is zij zelf.

En thuis? Is dat dartele buitenleven een act, een masker dat ze aan het eind van de dag vermoeid afpelt? De Franse fotograaf Baudouin won het vertrouwen van honderden Parisiennes en volgde ze tot achter hun voordeur. Hij ontdekte delicate paleisjes, verspreid over de stad. 75 ervan kwamen in zijn boek. Ook chez elle kan een Parisienne het vormgeven niet laten. Haar huis is haar decor.

Ruimte is in Parijs een schaars goed, maar tant pis: liever de chique krapte van de binnenstad dan de ruimere afmetingen van een huis in, nu ja, de rest van het land. Dáár krijgt zij het pas benauwd. Zie haar creatief woekeren met kubieke meters: keuken wordt salon, slaapkamer wordt garderobe, het maakt niet uit. Baudouin plaatst haar tussen haar lievelingsobjecten, in een pose die haar kenmerkt. Compleet. Content.

Hoe doet ze het toch? Wat maakt haar in haar schijnbare achteloosheid tot de begeerlijkste, meest zelfvoldane van haar soort? Hoe blijft ze zegevieren over het lot, ook al heeft ze man noch geld en is ze al jaren geen jong ding meer?

Laat dat een geheim blijven. Laat de Parisienne altijd een treetje verheven blijven boven de rest. Baudouin verheugt zich op de 1.200.000 exemplaren die hij nog niet gefotografeerd heeft.

Baudouin, 75 Parisiennes, snoeckpublishers.be, 36 euro, 169 blz.

    • Sandra Heerma van Voss