Nieuwsoverzicht

Doden en gewonden bij rellen in Egypte

Kairo. De tweede ‘verjaardag’ van de val van de Egyptische president Mubarak is vrijdag uitgelopen op ongeregeldheden. Bij gevechten tussen de politie en tegenstanders van de huidige president Morsi zijn in de stad Suez vijf doden gevallen. Ook in Kairo, Alexandrië en Ismailia braken rellen uit. In totaal zijn meer dan 250 mensen gewond geraakt. Moslimbroeder-president Morsi wordt verraad jegens de revolutie verweten. (Reuters/AP)

Echtgenoot bezoekt Robert M. niet

Amsterdam. Richard van O. mag zijn echtgenoot, hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M., alsnog bezoeken in de gevangenis, maar is dat niet van plan. Staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) heeft speciale voorwaarden verbonden aan zo’n bezoek. Zo mogen de echtgenoten elkaar niet aanraken. Van O. verzet zich tegen die voorwaarden en gaat daartegen bezwaar maken. Dat bevestigt de advocaat van Van O., Erik van Kregten. Robert M. is veroordeeld tot 18 jaar celstraf en tbs voor het misbruik van 68 zeer jonge kinderen. Richard van O. heeft vier jaar gekregen voor medeplichtigheid aan dit misbruik en misbruik van een tiener. (NRC)

Fabiola ontbindt omstreden stichting

Brussel. De Belgische koningin Fabiola heeft de omstreden stichting Fons Pereos, waarmee ze familieleden wilde helpen katholieke hulporganisaties te steunen, ontbonden. De 84-jarige koningin-weduwe, die geen kinderen heeft, werd ervan beschuldigd met de stichting successierechten te willen ontwijken. Ze werd ervan verdacht hiervoor geld van de jaarlijkse staatstoelage van 1,4 miljoen euro te willen gebruiken. In een verklaring gisteren zei ze dat dit nooit de bedoeling is geweest, en dat de stichting gefinancierd werd met geld uit erfenissen. (AP, AFP)

Celstraf therapeut voor ontucht

Amsterdam. Een zelfverklaard medium en therapeut uit Amsterdam is vrijdag tot anderhalf jaar celstraf veroordeeld wegens ontucht met drie van zijn patiënten. Daarnaast moet de 53-jarige man twee van zijn slachtoffers schadevergoedingen van in totaal tienduizend euro betalen. Het Openbaar Ministerie had 3,5 jaar cel geëist. De therapeut zei tijdens zijn behandeling de geblokkeerde chakra’s van de vrouwen te willen openen, waarna hij ze betastte en seks met ze had. Omdat hij volgens de rechtbank geen dreigende sfeer creëerde, is hij niet veroordeeld voor verkrachting. (Novum)

Vrijdag vijftigduizend toerschaatsers op ijs

Amsterdam. Ruim vijftigduizend mensen hebben vrijdag deelgenomen aan toertochten op natuurijs. Dat heeft een woordvoerder van de schaatsbond KNSB gezegd. Een kleine twintigduizend mensen hadden zich voor drie toertochten in Overijssel ingeschreven. Daarnaast waren er nog zo’n 32 duizend ‘zwartrijders’, aldus de woordvoerder. Er hebben zich geen noemenswaardige problemen voorgedaan. Voor zaterdag staan er zeven toertochten gepland. (Novum)