Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nederland vreesde voor benoeming Dijsselbloem door Frans verzet

Dijsselbloem tijdens een bijeenkomst van de eurogroep in gesprek met zijn Deense collegaminister Margrethe Vestage. Foto AFP / Georges Gobet

In Nederlandse regeringskringen ontstond vlak voor zijn benoeming de vrees dat Frankrijk Jeroen Dijsselbloem wilde torpederen als voorzitter van de zogenoemde eurogroep. Dat blijkt uit een reconstructie in NRC Handelsblad. De vrees ontstond nadat de Franse minister van Financiën Moscovici een week voor de voorgenomen benoeming openlijk voor uitstel pleitte.

Ambtenaren op Financiën dachten dat Frankrijk aanstuurde op een blokkade van hun minister. Het Franse verzet kwam als een grote verrassing: Dijsselbloem had in Parijs een in zijn ogen constructieve ‘tête-à-tête’ met Moscovici gehad.

Tot grote opluchting van Financiën bleek dat Jean-Claude Juncker, de vertrekkend voorzitter van de eurogroep, voor zo’n soort dreiging al iets had bedacht: kandidaten voor de functie moesten zich publiekelijk en snel melden. De enige die dat deed, was Dijsselbloem, waarmee zijn benoeming een voldongen feit werd. Een meesterzet van Juncker, zo concluderen Haagse ambtenaren achteraf.

Zorgen bij Rutte en VVD-fractie

Verder blijkt dat Dijsselbloem herhaaldelijk is gewaarschuwd voor de werkdruk die de dubbelfunctie met zich meebrengt, onder meer door premier Mark Rutte en thesaurier-generaal Hans Vijlbrief. Ook bestonden binnen de VVD zorgen: zouden de benoeming van Dijsselbloem, en de neutrale rol die daarbij past, niet schadelijk zijn voor de behartiging van het Nederlandse belang in Brussel? Maar de liberalen schaarden zich algauw achter de wens van coalitiepartner PvdA.

Lees de volledige reconstructie vandaag in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).