Murray voor derde keer op rij in finale grandslam

Andy Murray staat voor de derde achtereenvolgende keer in een grandslamfinale na zijn overwinning vrijdag op Roger Federer in de halve finale van de Australian Open: 6-4, 6-7, 6-3, 6-7 en 6-2. De Schot neemt het zondag op tegen de Serviër Novak Djokovic, die als eerste speler sinds de openstelling van grandslams voor professionals in 1968 drie keer achtereen de Australische major kan winnen.

Murray, momenteel nummer drie van de wereld, was over de hele wedstrijd genomen in vrijwel alle statistieken de betere en verloor de twee sets die hij afstond aan de Zwitserse nummer twee van de wereld in tie-breaks. De Schot kon pas in de vijfde set momentum opbouwen.

De 25-jarige Murray toonde opnieuw mentale volwassenheid, die hij tegenwoordig koppelt aan fysieke macht. Dat hij in de vierde set mocht serveren voor de wedstrijd maar uiteindelijk de set verloor in de tie-break, was hem niet aan te zien in de vijfde set. Aan het eind van de verloren tie-break in de tweede set bewees hij zichzelf een slecht dienst met een mislukte smash-volley, maar ook met die teleurstelling ging Murray voorbeeldig om.

Murray is aan een indrukwekkende opmars bezig. Ruim een jaar werkt hij nu met coach Ivan Lendl. De achtvoudig grandslamwinnaar keerde na een afwezigheid van vijftien jaar terug in de sport om de nummer vier in het door Federer, Djokovic en Rafael Nadal gedomineerde mannentennis verder te helpen. Nadat Murray vorig jaar op de Australian Open in de halve finale zijn – naar eigen zeggen – tot dan toe beste wedstrijd speelde, ging het via de Wimbledon-finale naar olympisch goud en zijn eerste grandslamoverwinning op de US Open.

In onderlinge confrontaties met Federer, volgens velen de beste tennisser allertijden, is Murray verder uitgelopen. Het staat nu 11-9. Federer heeft sinds de Austalian Open in 2010 nog maar twee keer in een grandslamfinale gestaan, waarvan hij alleen die op Wimbledon vorig jaar tegen Murray won. De 31-jarige recordhouder in het aantal grandslamtitels speelde voor de Australian Open geen voorbereidingstoernooien om zijn lichaam te sparen. Na de vijfsetter tegen Fransman Jo-Wilfried Tsonga in de kwartfinale volgde tegen Murray opnieuw het maximale aantal sets.

Het slotweekend van de Australian Open begint zaterdagochtend met de vrouwenfinale tussen de Wit-Russische nummer één van de wereld Victoria Azarenka en de als zesde geplaatste Chinese Li Na. Die partij wordt gevolgd door de mannendubbelfinale, waarin Nederlanders Robin Haase en Igor Sijsling het opnemen tegen het als eerste geplaatste duo, de broers Mike en Bob Bryan.