Mishandeling schokt Turnhout

De drie jongens die in Nederland vastzitten voor de grove mishandeling in Eindhoven blijven in de cel. Hun vijf vrienden in België zijn voorlopig vrij.

De drie jongens die in Nederland vastzitten op verdenking van mishandeling van een student op 4 januari in Eindhoven, worden beschuldigd van poging tot doodslag in vereniging. Dat meldde het Openbaar Ministerie in Den Bosch gistermiddag. De jongens blijven voorlopig nog veertien dagen vastzitten.

De vijf jongens die donderdag in België werden vastgezet op verdenking van dezelfde mishandeling, zijn vrijdag door de onderzoeksrechter onder voorwaarden vrijgelaten. Nederland had gevraagd om uitlevering. De jongens stemden daar niet mee in. Nu volgt een gerechtelijke procedure die enige tijd in beslag kan nemen. In de tussentijd moeten de vijf zich wekelijks melden bij de lokale politie van Turnhout en mogen zij het land niet verlaten.

Wat gebeurde er die nacht?

Op basis van berichten op Nieuwsblad.be en in Eindhovense lokale media valt het volgende te reconstrueren. Acht jongens uit Turnhout en omgeving gingen een nachtje stappen in Eindhoven. De jongste was vijftien jaar oud, de oudste negentien. Ze bezochten verschillende cafés op het Statumseind, de uitgaansstraat van Eindhoven. Op een gegeven moment stapte de achttienjarige Adri N. in een stuk glas. Adri was de chauffeur. Hij zou zijn vrienden veilig terugrijden naar Turnhout.

Adri wilde naar huis. De vrienden baalden. Ze wilden nog niet gaan. Morrend liepen ze richting Vestdijk. Eentje sloeg met een ketting tegen een fiets. Een voorbijganger – een 22-jarige student uit Oirschot – zei daar wat van. Dat schoot de jongens in het verkeerde keelgat. Ze sloegen en schopten de voorbijganger en lieten hem voor dood achter.

De volgende morgen plaatste Brent L. (17), de jongen die de meeste schoppen uitdeelde, een foto van zichzelf op Facebook – ontbloot bovenlijf, zijn sixpack duidelijk zichtbaar.

Wie zijn deze jongens?

Het zijn Stefano B. (15), Bob S. (16), Brent L. (17), Tom K. (17), Jordy M. (18), Ismail B. (18), Adri N. (18) en Brett S. (19). Ze wonen in Turnhout en omstreken. Drie jongens zijn van Nederlandse afkomst: Stefano B., Bob S. en Tom K. In de Belgische pers worden ze Nederlandse rijkeluiszoontjes genoemd. De overige vijf jongens zijn Vlaams.

Brent L. heet in België inmiddels de hoofdschopper. Op de vrijgegeven beelden is te zien hoe hij meerdere keren tegen het hoofd van het slachtoffer trapt, zelfs als dat al onbeweeglijk op de grond ligt. Brent trainde vier keer per week bij sportschool Do It in Turnhout, meestal samen met Brett S. en Stefano B.

Hoe verliep de afgelopen week voor deze jongens?

Maandag werden de beelden van de mishandeling getoond op een lokale televisiezender. Het filmpje werd door geschokte burgers verspreid via Facebook en Twitter. Dinsdag en woensdag meldden de drie Nederlandse jongens zich bij de politie in Eindhoven. Zij werden direct aangehouden en vastgezet.

Tom K. bekende dat hij had geduwd en geschopt. Zijn advocaat liet weten dat Tom de zoon is van een gerenommeerd zakenman. Hij heeft geen strafblad, is nooit eerder met de politie in aanraking geweest en haalt goede cijfers op school. Hij is volgens zijn advocaat een bijzonder nette jongen die nu in shock verkeerd en zelf ook niet snapt waarom hij het heeft gedaan. Bob S. en Stefano B. vochten naar eigen zeggen niet mee. De vijf Belgische verdachten Brent L., Adri N., Jordy M., Ismail B. en Brett S. meldden zich donderdag op verzoek van de lokale politie allemaal vrijwillig op een geheime locatie in Turnhout. ‘Hoofdschopper’ Brent L. werd uit veiligheidsoverwegingen met een anoniem politievoertuig opgehaald en vervoerd met het hoofd verstopt onder een blauwe deken. De jongens zijn vervolgens overgebracht naar het politiehoofdkantoor en in cellen gestopt, meldde de Belgische politie.

De Nederlandse politie wil alle jongens in Nederland opsluiten. Ze vindt dat de jongens die het slachtoffer niet hielpen ook een misdrijf hebben gepleegd, zegt een woordvoerder. Adri N., Jordy M., Ismail B. en Brett S. zeggen allemaal niet mee te hebben gevochten.

Wat gebeurde er afgelopen week in Turnhout?

In fitnesscentrum Do It in Turnhout staat de vriendin van uitbater Siggi Segers vrijdagmorgen achter de bar. Ze verwacht weer heel wat journalisten vandaag. Ze heeft er ook al veel gezien, de afgelopen week. Drie van de acht verdachten trainden bij Do It. Vandaar. Ze kent die jongens niet persoonlijk, maar ze hebben bij Do It in elk geval nooit problemen veroorzaakt. „Die kleintjes houden zich wel koest tussen alle grote mannen hier.”

De mishandeling is het gesprek van de dag in Turnhout, vertelt ze. „Iedereen praat er over. Iedereen vindt het schandalig wat die jongens hebben gedaan. Ze komen er hier niet meer in.”

Het fitnesscentrum heeft dreigmails gehad. „Wij komen met een groep thaiboksers uit Eindhoven om jullie hele zaak kort en klein te slaan. Dat soort teksten.” Segers stuurt maar nette mailtjes terug.

Ook de ouders van de verdachten hebben dreigmails ontvangen. Sommigen vreesden dat ze uit hun eigen huis zouden worden gesleurd, heeft de Belgische politie gemeld.

De Stedelijke Handelsschool in Turnhout schakelde donderdag de politie in om toegestroomde journalisten en cameramensen te weren. Op sociale media was gesuggereerd dat de jongens op de Handelsschool zaten. Dat leidde direct tot massale media-aandacht. De burgemeester en de schooldirecteur maakten hierop bekend dat geen van de jongens op de school zaten. De politie heeft de school enkele uren bewaakt.

Gisteren bezocht burgemeester Brentjens van Turnhout burgemeester Van Gijzel van Eindhoven om te vertellen hoezeer hij geschokt is door de gebeurtenissen op 4 januari. Na een gesprek van anderhalf uur verklaarden de beide burgemeesters mee te leven met het slachtoffer en te vertrouwen op een adequate strafrechtelijke afhandeling.

    • Esther Wittenberg