Malinese leger en Fransen boeken terreinwinst op rebellen

Franse militairen steunen het Malinese regeringsleger in de strijd tegen de moslimrebellen uit het noorden. Foto AFP / Fred Defour

Het Malinese leger drukt met behulp van het Franse leger de moslimrebellen steeds verder in het defensief. Nadat het regeringsleger gisteren de stad Hombori heroverden, meldt Frankrijk nu dat het vliegveld van rebellenbolwerk Gao ook is ingenomen.

De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian zei vanmiddag dat naast de luchthaven bij Gao ook een belangrijke brug in de stad is ingenomen. Volgens Le Drian hebben de Franse militairen onder meer voertuigen van de rebellen in de stad vernietigd. Andere details werden niet gegeven. Ook over eventuele slachtoffers is nog niet bekend.

Steden vielen vorig jaar in handen van extremisten

Gao en twee andere grote steden in Noord-Mali vielen vorig jaar in april in handen van de militanten na een coup in de hoofdstad Bamako, in het zuiden van het land. De coup leidde tot chaos en dat stelde de extremisten in staat grote delen van Mali in te nemen. De andere twee belangrijke steden in het noorden, Kidal en Timboektoe, zijn nog altijd in handen van de extremisten.

De herovering van Hombori, dat zo’n 160 kilometer van Gao ligt, werd gisteren een feit toen de laatste islamisten de stad hadden verlaten. De inwoners van Hombori waren volgens een inwoner “erg blij” om de Malinese en Franse militairen te zien. De islamisten hebben in grote delen van Mali strenge islamitische wetgeving ingevoerd. Veel Malinezen zijn gematigde moslims en moeten niets van de shari’a hebben.

Rebellen blazen strategische brug over Niger-rivier op

Het verzet van de rebellen is echter nog niet volledig gebroken, want gisteren bliezen strijders die zich in de stad Ansongo ophouden een brug op bij de grens met Niger. Het was de eerste keer dat de rebellen gebruik hebben gemaakt van explosieven sinds in Mali een militair offensief werd ingezet onder leiding van Frankrijk, precies twee weken geleden.

De strategische brug over de Niger-rivier kan de opbouw van Afrikaanse troepen in Mali bemoeilijken. Een colonne Tsjadische militairen, die het beste zijn toegerust voor strijd in de woestijn, is op dit moment naar het land onderweg. Ook worden duizend Nigeriaanse militairen verwacht.

    • Pim van den Dool