Linkse Zeman wint eerste directe presidentsverkiezingen Tsjechië

Milos Zeman (hier op een foto eerder deze maand) is de nieuwe president van Tsjechië. Foto AFP

De links populistische ex-premier Milos Zeman heeft de eerste directe presidentsverkiezingen in Tsjechië gewonnen. Dat blijkt na het tellen van bijna 94 procent van de stemmen. Hij versloeg in de tweede ronde minister van buitenlandse zaken Karel Schwarzenberg.

Met bijna alle stemmen geteld is het verschil ruim tien procent. Zeman staat op 55,8 procent en Schwarzenberg op 44,2. Dit verschil is voor de laatste niet meer goed te maken. De opkomst bij de tweede ronde zou ongeveer gelijk zijn aan de eerste ronde, rond de 60 procent.

NRC-buitenlandredacteur Hubert Smeets omschreef Zeman voorafgaand aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen als volgt:

Zeman (68) is een getapte populist die van een borrel houdt maar zijn campagnekas niet openbaar maakt. Zeman vindt zijn kiezers in de provincie en breekt ook in bij het linkse electoraat.

Zeman brak in 2007 rancuneus met de sociaal-democraten. Toch heeft Zeman zijn overwinning in de tweede ronde waarschijnlijk deels te danken aan diezelfde sociaal-democraten. Die partij riep na de eerste ronde zijn kiezers op in de tweede ronde Zeman te steunen.

De communisten, altijd nog goed voor zo’n 10 tot 20 procent van de stemmen, zullen hem waarschijnlijk ook in overwegende mate hebben gesteund in zijn tweestrijd met de conservatieve Schwarzenberg.

Het presidentschap in Tsjechië is grotendeels een ceremoniële functie, schrijft persbureau AP. Het was voor het eerst in de geschiedenis van het land dat de bevolking haar president rechtstreeks konden kiezen. In voorgaande jaren werd de president gekozen door het Tsjechische parlement.

    • Niels Posthumus