Kortkolom sport

EK voetbal 2020 in dertien speelsteden

Amsterdam. Het EK voetbal wordt in 2020 in dertien verschillende steden in Europa gehouden. Dat maakte de UEFA vrijdag bekend. De halve finales en eindstrijd worden in hetzelfde stadion gespeeld. Daarnaast worden de drie groepsduels van elke poule en de achtste finales en kwartfinales over twaalf steden verdeeld. Het EK 2016 in Frankrijk wordt gespeeld in tien stadions. Parijs heeft met het Parc des Princes en het Stade de France twee stadions op de lijst staan. Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nice, Saint Etienne en Toulouse zijn de overige speelsteden. (Novum)

Burkina Faso leidt in poule Zambia, Nigeria

Amsterdam. Titelverdediger Zambia en Nigeria hebben vrijdag ook hun tweede duel op de Afrika Cup in Zuid-Afrika gelijkgespeeld. In Mbombela eindigde de wedstrijd tussen de twee ploegen in 1-1. Burkina Faso won later op de avond met 4-0 van Ethiopië en gaat nu aan kop in poule C.

Emmanuel Emenike zette Nigeria na een klein uur op voorsprong, maar in de slotfasebenutte de Zambiaanse doelman Kennedy Mweene een strafschop.

Alain Traoré was met twee goals vrijdagavond de grote man bij Burkina Faso. Djakaridja Koné en Jonathan Pitroipa maakten de andere goals. Zambia speelde zijn eerste duel met 1-1 gelijk tegen Ethiopië. Ook Nigeria tegen Burkina Faso werd 1-1. (Novum)

Bond België boos om ‘heel Egyptisch team’

Amsterdam. De Belgische derdeklasser Turnhout wil degradatie afwenden met behulp van Egyptenaren. De club trok veertien spelers van de Egyptische club Wadi Degla aan tot het einde van het seizoen. De Belgische voetbalbond KBVB heeft zware kritiek en spreekt van een „totaal scheefgetrokken situatie”. Turnhout werkt samen met Wadi Degla, dat in Egypte op het hoogste niveau speelt. De competitie ligt daar nog altijd stil. Turnhout-voorzitter Marcel Hendrix zegt op de clubwebsite te weten dat „fans veel vragen stellen en dat velen deze keuze niet delen”. Volgens hem is het de enige mogelijkheid om de club te redden. (Novum/AP)

Sauerbreij mist finale parallelreuzenslalom

Amsterdam. Nicolien en Marieke Sauerbreij zijn bij het WK in het Canadese Stoneham in de kwalificaties van de parallelreuzenslalom blijven steken. Olympisch kampioene Nicolien liet door een incident met een poortwachter, die laat wegsprong en haar deed schrikken, in de tweede run veel tijd liggen en finishte 18de. Marieke werd 27ste. Alleen de eerste zestien plaatsten zich voor de finales. Zondag komen de Sauerbreijs nog in actie. Dan staat de parallelslalom op het programma. Nicolien Sauerbreij veroverde op dat onderdeel tijdens het vorige WK twee jaar geleden zilver. (Novum)

Casillas langs de kant

Amsterdam.Real Madrid-doelman Iker Casillas is mogelijk twaalf weken uitgeschakeld na een operatie aan een breuk in zijn linkerhand. Hij mist onder meer de Champions League-duels tegen Manchester United. (NRC)